Az alkoholt nem csak az emberek használják, hiszen az a természetben is bőségesen megtalálható – magyarázta Anna Bowland, a University of Exeter kutatója a The Guardiannak.
Az alkohol a Föld szinte minden ökoszisztémájában előfordul. A vadvilágban az állatok rendszeresen fogyasztanak a részegítő etanolból, amelyet főként a túlérett, cukros gyümölcsökből és nektárból nyernek. Az alkoholt a legtöbb élőlény szervezete jól bírja, ám az állatok is le tudnak részegedni.
Az etanol, azaz az etil-alkohol, mintegy 100 millió évvel ezelőtt, a virágos növények nektártermelésével jelent meg nagy mennyiségben a bolygón. Az ilyen nedvek alkoholtartalma jellemzően alacsony, 1-2 százalék körüli, de egy túlérett pálmagyümölcsben akár a 10 százalékot is elérheti a koncentrációja.
Egyre több a bizonyíték arra, hogy az ember nem egyedül iszik
– állapították meg a Trends in Ecology and Evolution című szaklapban.
Délkelet-Guineában a vadon élő csimpánzok a tűpálmák alkoholos nedvét, a panamai Barro Colorado szigetén pedig a pókmajmok az 1-2,5 százalékos alkoholtartalmú, sárgaszínű disznó szilvát fogyasztják.
Úgy tűnik, hogy sok állatnak magas az alkoholtűrő-képessége. Azok az állatok, amelyek rendszeresen erjedt ételeket fogyasztanak, hajlamosak gyorsan lebontani az alkoholt, ami megkíméli őket a legrosszabb hatásoktól.
A keleti lódarazsak lehetnek az egyedüli állatok, amelyek képesek korlátlan mennyiségű alkoholt fogyasztani anélkül, hogy az károsan hasson rájuk.
Akár 80 százalékos etanolos oldatot is elfogyasztanak anélkül, hogy az bármilyen negatív hatással lenne a halandóságukra vagy a viselkedésükre
– magyarázta Sophia Bouchebti, a témában a Tel Aviv University október elején publikált tanulmány egyik szerzője.
Azok az élőlények azonban, amelyek ritkábban találkoznak etanollal, szenvedhetnek a vegyület káros hatásaitól. Azokról a cédruscsonttollú madarakról például, amelyek attól pusztultak el, hogy kerítésnek vagy épületeknek ütköznek, megállapították, hogy azért tértek le a röppályájukról, mert korábban túlérett brazil rózsaszínborsból lakmároztak, amitől berúgtak.
A hím gyümölcslegyek alkoholhoz fordulnak elutasítás után, míg a közeli rokon fajok nőstényei kevésbé válogatnak a hímek közt és többször is párosodnak, ha etanol van a szervezetükben.
A gyümölcslegyek ráadásul képesek a javukra fordítani az alkoholt: etanolban gazdag élelmiszerekbe rakják a petéiket, ami megvédi azokat a parazitáktól.
Egyelőre nem tudni, hogy a gyümölcslégyen, a véznaujjú makin és a lajhármakin kívül más állatfaj is kedveli-e az etanoltartalmú táplálékot – mondta Matthew Carrigan, a College of Central Florida munkatársa. A kutató a csapatával a jövőben azt vizsgálja, hogy a vadon élő állatok előnyben részesítik-e az etanoltartalmú táplálékot, vagy csak akkor fogyasztják azt, ha annak etanolszintje túl alacsony ahhoz, hogy kimutatható legyen, vagy ha nehéz olyan gyümölcsöt találni, amely nem erjedt.
Száraz november: napokon belül jelentkeznek a pozitív hatások, ha letesszük az alkoholt
Sokan próbára teszik akaraterejüket novemberben, egy hónapra félretéve az alkoholt. Megdöbbentő, de a szesz elhagyása egy sor pozitív hatással jár.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.