BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
People flock to beaches as heatwave continues in Marseille

Ez a kalkulátor megmutatja, hogy mennyivel lesz melegebb bármelyik magyar város

Világszerte sok problémát okoz a hőhullám, a forróság az elmúlt napokban számos európai országot sújtott, így Magyarországot is. Egy kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy mennyivel lettek melegebbek a városaink.

A héten kánikula sújtja Európát: a hőhullámnak Olaszországban nevet is adtak, azt Minósz krétai királyról nevezték el. Talán nem véletlenül, hiszen Görögországban már napok óta tombol a hőség. Az olasz kormány készültséget rendelt el az extrém időjárás miatt, az Időseknek, betegeknek és gyerekeknek nem ajánlott a nap legmelegebb óráiban a szabadban tartózkodni.

People flock to beaches as heatwave continues in Marseille
Fotó: Anadolu via AFP

A forróság itthon sem ismeretlen, ma 28 és 36 fok között alakult a hőmérséklet csúcsértéke, holnap 38 fokos hőség is érkezhet. Sőt extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén. A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt.

A jövőt illetően a New York Times kalkulátora lehet a hasznunkra: Budapesten 1990 óta hatról 12-re nőtt a várható 32 fokos napok száma, 2070-re pedig 25 lesz. A második legnagyobb magyar város, Debrecen esetében az 1990-es 5 nap 2070-ben elérheti a 21-t. A román főváros, Bukarest még rosszabbul járt, itt ugyanis 46 év múlva már ötven 32 fokot meghaladó nappal számolhatunk.

Pozsonyban négyszeres emelkedés várható és 2070-ben már 16 ilyen nap várható. Azt fontos hangsúlyozni, hogy a kalkulátort hat éve tették közzé, azóta romolhatott a helyzet és valószínűleg több kánikulával járó nappal számolhatunk. Ugyanakkor így is hasznos előrejelzésnek tekinthetjük, amely szinte az összes magyar  várost tartalmazza.

Több százan halhattak meg hőgutában a mekkai zarándoklaton

Egyre nő a mekkai zarándoklaton hőguta miatt életét vesztők száma, ugyanis hivatalosan meg nem erősített szerdai jelentések szerint legkevesebb hatszáz egyiptomi és 68 indiai vesztette életét, miközben egy nappal korábban még 323 egyiptomi haláláról számolt be két arab diplomáciai forrás. A korábbi keddi közlés szerint más országok állampolgárai közül is sokan haltak meg, csaknem 250-en.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.