BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hőség lesz egész hétvégén, de küszöbön a nagy fordulat

Szombaton Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron vármegyében, vasárnap pedig az északkeleti területek kivételével az ország nagy részén emelkedhet a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölé. Kedden már jóval kellemesebb, friss nyári idő várható.

A meteorológiai szolgálat szombatra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron vármegye területére, a három vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével máshol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett lehet.

hőség Heat in Greece
Hőség: extrém melegben igen fontos pótolni a folyadékot / Fotó: dpa/picture-alliance

Vasárnapra Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére elsőfokú, az ország többi részére másodfokú figyelmeztetés van kiadva a várhatóan magas középhőmérséklet miatt.

Hétfőn Békés vármegyében haladja majd meg a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A hét első napján ugyanakkor északnyugat felől hidegfront érkezik, melynek hatására eleinte inkább csak északon, délutántól már szórványosan alakul ki zápor, zivatar. A szél megerősödik, majd 23 és 35 fok között változik a hőmérséklet, az ország északnyugati felén megszűnik a hőség.

Kedden napos idő lesz gomolyfelhőkkel, keleten egy-egy záporral. Nagy területen lesz erős a szél. Friss, kellemes nyári idő valószínű 25 fok körüli maximumokkal. 

Szerdán és csütörtökön változóan felhős időre van kilátás, azonban csak néhol fordul elő zápor. 24 és 30 fok között alakul a hőmérséklet délutánonként.

A horvát N1 televízió meteorológusa szerint az Afrika felől érkező légtömegek a szaharai homokot is magukkal hozhatják a térségbe a hét végén.

A hőhullámok nagymértékben felelősek az idő előtti elhalálozásért, valamint számos alapbetegséget is kedvezőtlenül befolyásolnak. A 60 év feletti európaiak száma nő, az éghajlatváltozás pedig nagyobb arányban érinti az egyik legkiszolgáltatottabb réteget, az idősebb korosztályt. 

Az elmúlt egy év mindegyik hónapja rekordmeleget hozott a Földön, és a következőkben további hőhullámok várhatók. Az elmúlt 12 hónap globális átlaghőmérséklete 1,63 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti szintnél, azaz meghaladta azt az 1,5 Celsius-fokos küszöböt, amely a döntéshozók szerint veszélyezteti a fennálló ökoszisztémát. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.