BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,White,European,Man,Sneezes,And,Blows,His,Nose,Into

Allergiások, figyelem: itt van néhány egyszerű tünetenyhítő módszer

A becslések szerint Magyarországon a lakosság 15-20 százalékát is kellemetlenül érintheti az idén ráadásul korábban kezdődött és várhatóan a szokásosnál erősebb parlagfűszezon, de összesen akár 30 százaléknyian is szenvedhetnek valamilyen pollenallergiában. Szerencsére az allergiások számára a gyógyszereken kívül is léteznek trükkök a tünetek enyhítésére.

Idén a parlagfű szezonja legalább két-három héttel korábban kezdődött, mint szokott, az egyébként a nyár végének és az ősz elejének rettegett allergén növénye sok helyen már most elérte a félméteres magasságot. A parlagfű ellen bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, így csökkenthetjük a levegőben a virágpor mennyiségét, enyhítve az allergiások tüneteit. A kaszálás egyben a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége is, a lakosok pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán jelenthetik, ha parlagfüves területeket észlelnek.

allergiások, A,White,European,Man,Sneezes,And,Blows,His,Nose,Into
Idén korábban jött el a rossz időszak az allergiások számára / Fotó: Shutterstock

A parlagfű mellett a fekete üröm okozza a legtöbb allergiás megbetegedést – hívta fel a figyelmet a WebOrvos egy korábbi anyagában. Mint írják, a fekete üröm pollenje az egyik legerősebb allergén. Gyógynövényként teája kiváló étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcsoldó, idegerősítő hatású. Kedvező tulajdonságai mellett azonban virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót válthat ki. A növény nagyon sok, erősen allergizáló pollent enged szélnek augusztus elejétől késő októberig.

Nincs öröm az ürömben

Bizonyos allergének molekuláris szerkezete hasonlít egymásra, ekkor a hasonló allergénekre egyformán reagál a szervezet. Ezért van az, hogy a parlagfűre érzékeny betegeknek legtöbbször az üröm is panaszokat okoz, vagy bizonyos ételek fogyasztásának hatására erősödnek az allergiás panaszok.

A fekete ürömre allergiás beteg számára ezért ajánlott a keresztreakciót adó ételek kerülése. Ilyen a 

  • nyers kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, 
  • burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém,
  • kiwi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, 
  • szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó és zeller.
Lush,Green,Leaves,Of,Black,And,White,Wormwood., allergiások
Sokaknak a fekete üröm okoz allergiás tüneteket / Fotó: Shutterstock

Léteznek házi praktikák is a kellemetlen tünetek csökkentésére. Az EgészségKalauz javaslatai szerint sokat segít például, ha tudjuk, mikor virágoznak a nálunk allergiás reakciókat kiváltó növények, ezért érdemes figyelemmel követni a különböző pollennaptárakat is, amelyek ezt veszik sorra. De léteznek olyan weboldalak, illetve mobiltelefonos alkalmazások, amelyek az aktuális pollenkoncentrációról tájékoztatnak.

Parlagfűszezon: hamarosan jelentkezhetnek a tünetek, kezd emelkedni a pollenkoncentráció

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az allergiás tünetek erősségének mérséklésére azt javasolják a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása céljából.

Egy okosan kiválasztott légtisztító berendezéssel is sokat javíthatunk az éjszakai alvásunkon, egyes készülékek ugyanis már nemcsak arra képesek, hogy kiszűrjék a panaszokat okozó allergéneket a levegőből, hanem kimondottan éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani a szoba levegőjét.

Fellélegezhetnek az allergiások

Az ilyen légtisztító berendezéseket is gyártó Sencor is összegyűjtött néhány tippet, hogy elviselhetőbb legyen a parlagfűszezon. Ilyen például a pollenszezon alatt naponta egyszeri, lehetőleg késő estétől a hajnali órákig tartó szellőztetés, amely azonban szél esetén szigorúan tilos, mert a szél a pollenek is szállítja.

Javasolt az ananászfogyasztás, az ugyanis jelentős B- és C-vitamin-forrás, emellett bromelanint is tartalmaz. Ez az enzim gyulladáscsökkentő hatású, ezért gyorsan képes enyhíteni az allergiás tüneteket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.