BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális hekkertámadás érte a Disney-t, rengeteg bizalmas adat került veszélybe

Hatalmas adatlopással kell szembenéznie a világ legnagyobb médiabirodalmának: egy hekkercsoport nagy mennyiségű belsős információhoz és beszélgetéshez jutott hozzá és tette közzé az interneten. A Disney már vizsgálja az ügyet, de egyelőre nem nyilatkozott a támadásról.

A Disneyt komoly hekkertámadás érte: 1 terabyte-nyi anyagot loptak el a vállalatóriás Slack csatornáiról. A Slack egy kommunikációs tér, hasonlóan a Teamshez, melyet elsősorban üzenetküldésre és projektek nyomon követésére használnak. A Nullbulge nevű hekkercsoport magára vállalta a támadást, és kiszivárogtatott több belsős információt a Disney működéséről.

Disney, hackertámadás
A Disney belső kommunikációs csatornáit érte támadás, rengeteg bizalmas adat került veszélybe / Fotó: Northfoto

A magát „hekktivistaként” definiáló csoport képernyőképeket osztott meg azokról a dokumentumokról, melyeket állítólag letöltött, és közzétett a saját oldalán. A Nullbulge blogbejegyzése szerint mintegy 10 ezer csatornát törtek fel, és

  • be nem jelentett projekteket,
  • nyers felvételeket,
  • programkódokat,
  • jelszavakat,
  • valamint belső oldalakra vezető nem publikus linkeket

loptak el, majd tettek közzé saját honlapjukon. A Variety szerint több olyan fájt is elloptak, melyekben a Disney honlapjának fenntartásáról, szoftverfejlesztésekről, álláshirdetésekről és jelentkezőkről van szó, valamint személyes beszélgetéseket és képeket is lementettek. Saját állításuk szerint

a sikeres hekkertámadást egy belsős embernek köszönhették, aki végül a megbeszélt idő előtt kitette őket a rendszerből.

A blogbejegyzésben elég gyerekes, sértődött hangvételben meg is nevezték a nekik segítő személyt: Matthew J Van Andel, akiről a nevén kívül semmit nem lehet tudni, de feltételezhetően a Disney-nek dolgozik. A vállalatóriás szóvivője szerint már vizsgálják az ügyet, de ennél többet egyelőre nem mondtak. Egy évtizeddel ezelőtt a Sony Pictures is hasonlóan nagy volumenű támadás áldozatául esett, azóta is azt tartják az Egyesült Államok legjelentősebb vállalati adatvédelmi incidensének.

A Disney amúgy is kellemetlen helyzetben van, ugyanis múlt héten három, nagyjából 14 ezer munkavállalót összefogó szakszervezet hirdetett sztrájkot a tisztességtelen munkavégzési körülmények miatt. A szakszervezetek kiadtak egy kritikus hangvételű közleményt, melyben a vezetők leírják, hogy a szakszervezeti tagok jogellenes fegyelmezéssel, megfélemlítéssel és az alkalmazottak megfigyelésével vádolták a Disney-t.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.