BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tombolnak az erdőtüzek Görögországban, evakuálni kell a turistákat

Két görög szigeten is tűzvész tombol, az oltásukban több száz tűzoltó, repülőgépek és helikopterek vesznek részt. Kosz és Híosz szigetén a legnehezebb a helyzet. A görög miniszterelnök a lakosság segítségét kérte, és arról is beszélt, hogy az idei nyár különösen nehéz lesz. Az erdőtüzek miatt rengeteg turistát kellett már evakuálni.

Két szigeten is tombol az erdőtűz Görögországban. A tűzoltók elkeseredett küzdelmet folytatnak a lángokkal Híosz és Kosz szigetén. A görög miniszterelnök szerint nagyon nehéz lesz az idei nyár, és arra kéri a lakosságot, hogy ahogy csak tudnak, segítsenek a tűzoltóknak megfékezni a lángokat.

Fire breaks out in Greece
Görögország
erdőtűz
görög nyaralás
erdőtüzek
vészhelyzet
Kosz szigeten már 13 négyzetkilométert emésztettek fel az erdőtüzek / Fotó: AFP

Híosz sziget nyugati részét már evakuálni is kellett hétfőn a tűz miatt, majd 140 tűzoltó kezdte el oltani a lángokat, hét oltó repülőgéppel és három helikopterrel. A vészhelyzet miatt Athénból és Leszbosz szigetéről is átvezényeltek tűzoltócsapatokat. A tűz elleni harcban öt tűzoltó is megsérült – írta meg az AP hírügynökség.

Hétf délután Kosz szigetén csaptak fel a lángok, ahol a hőmérséklet a 38 fokot is elérte. Innen a lakosok mellett turistákat is evakuálni kellett. Koszon több mint száz tűzoltó dolgozik, hat repülőgéppel és két helikopterrel – írta a Bloomberg.

Görögország egész területén összesen 52 erdőtűz lángolt fel hétfőn és kedden. Ezek közül 44-et még az elején meg tudtak fékezni.

Kivételesen nehéz júniusunk volt az időjárási viszonyokat tekintve. Tavasszal szokatlanul nagy volt az aszály és kifejezetten erős a szél 

– mondta a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz. Hozzátette, hogy az erdőtüzek miatt az idei nyár a szokásosnál is veszélyesebb lesz.

A lángok elleni leghatékonyabb védekezésnek a drónok bizonyultak. A járőr drónok sok esetben még a tűz keletkezésekor felfedezik a veszélyt, és így még időben el lehet oltani.

A miniszterelnök arra szólította fel a lakosságot, hogy legyenek együttműködők, és tartsák be a tűzmegelőzési szabályokat. Tavaly több mint 20 ember halt meg Görögországban az erdőtüzek miatt.

Veszélyes Görögországban nyaralni?

A legnagyobb erdőtüzek jelenleg Koszon, Híoszon és Krétán vannak, ezeket a szigeteket érdemes elkerülni. Kosz szigeten már körülbelül 13 négyzetkilométer lett a lángok martaléka, innen majdnem 10 ezer embert kellett kimenekíteni. 

Az erdőtüzekről szóló hírek aggodalomra adnak okot, különösen, ha valaki pont ezekre a szigetekre foglalt nyaralást. Egyelőre a külügy nem jelezte, hogy a magyarok kerüljék el a görög szigeteket, de nem árt vigyázni. Jelen helyzetben a legfontosabb, hogy a Görögországba tartók folyamatosan tájékozódjanak az erdőtüzekről, és vész esetén mindenben működjenek együtt a görög hatóságokkal.

Ami jó hír, hogy az előző évek után a görög kormány sokkal jobban felkészült az erdőtüzekre. Több tűzoltót és egyéb személyzetet alkalmaznak, külön képzéseket tartottak, illetve beszerezték a már említett felderítődrónokat is.

Enyhülés után visszatér a forróság Európába - Görögországban most is tombolnak a tüzek

Görögországban különösen veszélyessé teszik a nyarat az erdőtüzek.

 

Az erdőtüzek miatt vissza lehet igényelni a nyaralás árát?

Az utazási szerződések speciális kategória a magyar kötelmi jogban, de a szerződésszegéssel okozott károk megtérítése így is szóba jöhet. Azonban azzal, hogy a magyar külügy nem adott ki hivatalos felszólítást a görög utak ellen, így bármilyen kártérítést vagy kártalanítást rendkívül nehéz lehet érvényesíteni. Egyszerűbb lehet a nyaralás átszervezése másik helyszínre vagy időpontra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.