BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vietnam mekong delta an giang province chau doc rickshaw
A megélhetési költségek listáján top 10-es részét Vietnám vezeti.

Ezekben az országokban a legolcsóbb a megélhetés a külföldiek szerint –Magyarország hogy teljesít?

A huzamosabb ideig az anyaországukon kívül élők értékelték befogadó országukat a megélhetési költségek szempontjából. A legolcsóbb országok top 10-es listáján hemzsegnek a latin-amerikai és ázsiai országok.

Ismét elkészítették a személyes pénzügyi indexet, amely megmutatja, hogy melyek azok az országok, ahol hosszú távon a legolcsóbb a megélhetés a külföldiek szerint. A lista élén már negyedik éve ugyanaz az ország áll – derült ki a kutatást végző InterNations tanulmányából.

Vietnam mekong delta an giang province chau doc rickshaw
A megélhetési költségek listája top 10-es részét Vietnám vezeti / Fotó: AFP
Vietnám vezeti az expatrióták kedvenc országainak listáját / Fotó: AFP

Az InterNations a felmérés résztvevőit arra kérte, hogy három területen rangsorolják a személyes elégedettségüket: 

  • az általános megélhetési költségek és
  • a pénzügyi helyzetük terén, valamint
  • annak alapján, hogy a háztartás rendelkezésre álló jövedelme elegendő-e a kényelmes élethez.

Egy ország akkor kerülhetett fel a listára, ha legalább 50 expatrióta, azaz huzamosabb ideig az anyaországán kívül élő személy értékelte. Idén 53 úti cél szerepel a listán.

Íme a top 10 legjobb úti cél személyes pénzügyek szempontjából

  1. Vietnám
  2. Kolumbia
  3. Indonézia
  4. Panama
  5. Fülöp-szigetek
  6. India
  7. Mexikó
  8. Thaiföld
  9. Brazília
  10. Kína

A tíz országból kilenc már 2023-ban is az összeállítás élbolyában szerepelt. A top 10-ből egyedül Malajzia szorult ki, amely tavaly az 5., idén viszont már csak a 11. lett. A délkelet-ázsiai állam helyét Brazília foglalta el, amely nyolc helyet ugrott előre egyik évről a másikra. A top 10-ben szereplők közül hat ország található Ázsiában, a maradék négy ország pedig Latin-Amerikát képviseli.

Vietnám, a világ legmegfizethetőbb országa

Vietnám idén toronymagasan végzett az első helyen. A válaszadók 86 százaléka szerint a megélhetési költségek kedvezők, ezen belül 50 százalékuk szerint nagyon kedvezők. A globális átlag ezzel szemben 40, illetve 12 százalékot mutat. A Vietnámban élő külföldiek 68 százaléka értékelte úgy, hogy bőven jól kijönnek a jövedelmükből, az összes országot tekintve ez 41 százalék. Összességében pedig 65 százalék elégedett a pénzügyi helyzetével, szemben a globális 54 százalékkal.

A vietnámi válaszadók 19 százaléka állította, hogy bruttó jövedelme legalább 150 ezer amerikai dollárnak felel meg, míg globálisan csak 10 százalék mondta, hogy a keresete eléri ezt az összeget.

Magyarország az 53 szereplős lista 27. helyén szerepel, a rangsor második felének elején, így azon országok közé tartozik, ahol inkább drágább a megélhetés a válaszadók szerint.

Ezekben az országokban a legdrágább a megélhetés

44. Kuvait

45. Törökország

46. Bahrein

47. Új-Zéland

48. Szingapúr

49. Norvégia

50. Írország

51. Egyesült Királyság

52. Finnország

53. Kanada

Kanada, a világ legdrágább országa

Míg 2023-ban Kanada a 48. helyet szerezte meg az 53-as listán, idén már az utolsó helyre csúszott. Az ott élő válaszadók 53 százaléka úgy véli, hogy a háztartás rendelkezésre álló jövedelme nem elegendő a kényelmes élethez. Ebben a kérdésben a globális átlag 30 százalék.

Összességében a kutatásba bevont, Kanadában élő külföldiek 66 százaléka sokallja a kiadásokat, 25 százalék szerint pedig nagyon sokba kerül a megélhetés. Világszerte az adott ország kapcsán átlagosan 39, illetve 9 százalék gondolkodik így.

Egy spanyol expatrióta úgy fogalmazott, hogy

a megélhetési költségek őrülten magasak. Egy vacsorára vagy italra elmenni luxusnak tűnik.

Genf, Zürich: városok Európában, ahol alig lehet megélni – íme a világ tíz legdrágábbja

Idén is publikálták a legmagasabb megélhetési költségeket követelő világvárosok rangsorát. A top 10 drága városok listáján ezúttal nincs nagy meglepetés.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.