BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfordult a meghekkelt svájci tehén

A zsarolóvírusos támadások egyre több célpontra lőnek. Bár a gazda ebben az esetben nem fizetett a kiberbűnözőnek, így is pórul járt.

Zsarolóvírussal támadtak egy svájci gazdára a hackerek Zug kantonban, lezárva a fejőrobotját. A kiberbűnözők 10 ezer svájci frankot (4,2 millió forint) kértek váltságdíjként, hogy feloldják az eszköz lezárását, ám a gazda nem fizetett, ami az egyik tehene életébe került.

Fuzvolgyi Agrar Termelo Zrt magyarszentmiklosi teheneszete marha tej fejes fejogep 2010.04.01. foto: Nemeth Andras Peter, fejőgép, hacker, kiberbűnözés, zsarolóvírus
A kiberbűnözők a teheneket is célba vették / Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A Bild írása szerint ugyanis a fejőrobot azzal kapcsolatban is gyűjt és közöl információkat, hogy vemhes-e a szarvasmarha, ám a támadás miatt a gazda nem tudta, hogy a tehén borjút vár. Mivel a borjú születését nem várta a gazda, az anyja hasában meghalt, ami miatt a tehenet is el kellett altatni. 

A pórul járt gazda biztos abban, hogy a támadás nélkül a tehén megmenthető lett volna.

Nem egyedi eset, a kiberbűnözők a gazdákat sem kímélik

A svájci gazdaszövetség szerint nem egyedi esetről van szó, tudnak más zsarolóvírusos támadásokról is. Ugyanakkor ha a támadás miatt pár napig nem követhető a lefejt tej mennyisége és az azzal kapcsolatos adatok, az valószínűleg nem ér 10 ezer svájci frankot. Más a helyzet azonban, ha a támadás miatt a fejés teljesen ellehetetlenül.

A kérdéses esetben azonban a gazda továbbra is képes volt fejni a teheneit, csupán pár információt vesztett. Így is komoly kára keletkezett azonban, hiszen a fejőgéphez új számítógépet kellett vennie 6300 svájci frankért, nem beszélve az állatorvosi költségekről, valamint az elveszett borjúról és tehénről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.