BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BDAN4323

Csúcson jár a parlagfűpollen-szezon – szeptember közepére várható az enyhülés

A parlagfű pollenkoncentrációja országszerte nagyon magas, a keleti országrészben többfelé extrém magas. A parlagfűszezon lefutásának sokéves átlaga alapján lehet reménykedni abban, hogy kisebb-nagyobb kilengésekkel szeptember elejétől lefelé fordul a sokak számára kellemetlen tüneteket okozó pollen görbéje.

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte nagyon magas, a keleti országrészben többfelé extrém magas, tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka. Enyhülés egyelőre nem várható – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ működtette parlagfűpollen-riasztási rendszer honlapján.

BDAN4323
A parlagfű miatt sokaknál jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya-viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés / Fotó: Berán Dániel

A parlagfűre érzékenyeknél már közepes vagy erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedésének hatására fokozódhatnak: jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya-viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. 

A parlagfűszezon lefutásának sokéves átlaga alapján lehet reménykedni abban, hogy kisebb-nagyobb kilengésekkel szeptember elejétől lefelé fordul a sokak számára kellemetlen tüneteket okozó pollen görbéje, a következő hónap közepére már csak igen alacsony koncentrációt mutat az átlag. 

A parlagfűre érzékeny allergiások számára nagyon fontos, hogy megfelelő gyógyszereket szedjenek, valamint szükség esetén a szakorvost felkeressék.

A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése, valamint a népegészségügyi központ honlapján tanácsokkal is ellátják az érintetteket. 

Az allergiás tünetek erőssége a megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett mérsékelhető számos egyszerű cselekedettel is. Részletek a videóból is kiderülnek. 

 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.