BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordszámú sorozás elől menekülő férfit fogott el az ukrán határőrség

A hatóságok szerint a férfiak fejenként 150 ezer hrivnyát, azaz közel 1,4 millió forintot fizettek az embercsempésznek. A sorozás elől menekülőket most szabálysértési bírság fenyegeti illegális határátlépés kísérlete miatt, illetve az, hogy behívhatják őket az ukrán hadseregbe.

Rekordszámú hadköteles korú férfit fogott el szerdán az ukrán határőrség egy teherautón, amely a moldovai szakadár "Dnyeszter Menti Köztársaság" területére tartott.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kharkiv
Soha ennyi sorozás elől menekülőt nem kaptak még el egyszerre az ukrán határőrök / Fotó: AFP

Az ukrán határrendészet szerint összesen 48 férfit tartóztattak fel, ami új rekordot jelent. Az esetről készült drónfelvételeken csoportokba tömörült férfiakat lehetett látni, ahogy egyenként felszállnak a teherautó platójára. A járművet később a határrendőrök az Odessza megyei Csorna falu közelében, mintegy tíz kilométerre a határtól megállították, utasait pedig előállították.

A hatóságok szerint a férfiak fejenként 150 ezer hrivnyát, azaz 

közel 1,4 millió forintot fizettek az embercsempésznek. 

Az érintetteket most szabálysértési bírság fenyegeti illegális határátlépés kísérlete miatt, illetve az, hogy behívhatják őket az ukrán hadseregbe.

Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Ennek ellenére sokan próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, mindenekelőtt a szomszédos európai uniós tagországokba. Menekülés közben már több tucat ember vesztette életét, többségük a határfolyókon történő átkelés közben. 

Az ország elhagyása a férfiakkal ellentétben azonban a nők számára továbbra is engedélyezett, ez alól kivételt csupán a hadseregben szerződéses katonaként szolgáló nők és az állami alkalmazottak képeznek. És ugyan az ukrán kormány nemrégiben kötelezővé tette az egészségügyben dolgozó nők számára az adategyeztetést, melynek elmulasztása első körben 17 ezer hrivnyás, azaz közel 150 ezer forintos bírságot jelenthet a szabályt megszegőkre, a nyilvántartásba vétel mégsem jelentette azt, hogy a frontra is küldhetik őket. 

A nők számára ugyanis a mozgósítás továbbra is önkéntes alapon működik, így a nők természetesen akár az országot is elhagyhatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.