BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
AUSTRIA - VIENNA - LIFSTYLE - PRATER - GASTRONOMY - SCHWEIZER - HAUS -BEER

Ezekben az országokban fogyasztják a legtöbb sört

Ázsiában fogy a legtöbb folyékony kenyér, viszont ha az egy főre jutó fogyasztást vesszük alapul, akkor Európa vezet: a rangsor első tíz helyezettjéből kilenc az öreg kontinensen található. A sör néhány ország és régió kivételével világszerte népszerű.

Kínában 42 millió kiloliter (1 kiloliter 1000 liter) sör fogyott 2022-ben, amivel a távol-keleti ország magasan vezeti az országok közötti rangsort és a globális fogyasztás 21,9 százalékét adta. A második az Egyesült Államok 20,3 millió kiloliterrel és 10,6 százalékos aránnyal, míg Brazília a harmadik 14,9 millióval és 7,8 százalékkal.

Ha régiók szerint nézzük, akkor Ázsiában a legnépszerűbb a folyékony kenyér 34 százalékkal, Európa 26 százalékkal a második. Az öreg kontinenst Dél-Amerika (19 százalék), Észak-Amerika (12 százalék) és Afrika (8 százalék) követi. Óceániában és a Közel-Keleten azonban nem számít kelendőnek az alkoholos ital, a két térség 1-1 százalékkal veszi ki részét a globális sörpiacból.

Érdemes megemlíteni, hogy India a világ legnépesebb országa, de az indiaiak csupán 2,7 millió kiloliter sört kortyoltak el, amivel a 13. helyen állnak és a bolygó fogyasztásának 1,4 százalékáért felelősek. Ugyanis az indiaiak többsége kulturális okok miatt nem fogyaszt alkoholt, akik mégis, azok általában az erősebb, szeszes italokat részesítik előnyben, továbbá a reklámozást és az árusítást is szigorúbban szabályozzák, mint Európában.

sör, sörfogyasztás a világon, AUSTRIA - VIENNA - LIFSTYLE - PRATER - GASTRONOMY - SCHWEIZER - HAUS -BEER
A sör a Közel-Kelet kivételével világszerte népszerűnek kedvelt italnak számít / Fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk /  AFP

Európa vezet az egy főre jutó fogyasztásban

Egészen másképp alakul a rangsor, ha az egy főre jutó fogyasztást vesszük alapul, ugyanis ekkor Csehország kerül az első helyre. A csehek átlagban 188,5 liter alkoholos nedűt ittak meg, amivel a közép-európai ország három évtizede stabilan uralja a listát. Ez nem meglepő, mivel Csehországban rendkívül olcsón lehet hozzájutni a sörhöz.

Az ezüstérmes Ausztria 101,2 literrel, míg Lengyelország a harmadik 99,6 literrel. A németek sokaknak meglepő módon csak a hetedik helyet szerezték meg 93,3 literrel. A rangsor első tíz helyezettjéből kilenc az öreg kontinensen található, az egyetlen nem európai ország a 10. Namíbia. A 3 milliós, dél-afrikai államban a polgárok átlagban 90,3 litert kortyoltak el. 

Magyarországnak sincs oka szégyenkezni, hazánk az egy főre jutó fogyasztás terén a 18. helyen áll 77,8 literrel. Itt érdemes megemlíteni, hogy Magyarország a rendszerváltás környékén még több mint 100 literrel az első 15 között szerepelt. A legnagyobb sörivónak Latin-Amerikában Panama (79 liter), Ázsiában pedig Kambodzsa (72,2 liter) számít.

A sör eredete legalább 5 ezer évre nyúlik vissza, a Közel-Keleten a korai civilizációk fontos része lett. Az ősi sumér és egyiptomi kultúrákban még fizetőeszközként is használták az italt, míg a középkorban az európai szerzetesek által használt komló átalakította a sörfőzési folyamatot, és hozzájárult a ma ismert és kedvelt nedű létrejöttéhez.

Sörgyártás a Földön túl: így alakíthatja át az alkoholipart az űrtechnológia

A mikrogravitációs környezet sörgyártási folyamatra gyakorolt ​​hatásait vizsgálja a Floridai Egyetem új tanulmánya. A söreladások az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatnak, a kutatás szerint az eredmények még ezt is befolyásolhatják. A tanulmány szerint a mikrogravitáció olyan előnyökkel járhat, amelyek „nem valósulnak meg földi úton”.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.