BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatvanezren tüntettek Barcelonában a függetlenségért a katalán nemzeti ünnepen

A szeparatista törekvések az elmúlt években látványosan mérséklődtek, nyolc éve még 800 ezren voltak a tüntetők. Katalónia függetlenedését egyre kevesebb katalán támogatja.

A helyi hatóságok becslése szerint mintegy 60 ezren vonultak fel Barcelona belvárosában szerdán, hogy a katalán nemzeti ünnep alkalmából az autonóm spanyol tartomány függetlenségéért tüntessenek.

National Day of Catalonia marked in Barcelona, katalónia, spanyol,
Egyre kevesebben támogatják Katalónia függetlenedési törekvéseit / Fotó: Anadolu via AFP

Az eseményt többedmagával szervező Katalán Nemzetgyűlés nevű civil szervezet elnöke felszólalásában a függetlenséget képviselő pártok egységességét szorgalmazta.

Megállapodásra lehet jutni azokban a kérdésekben, amelyek valóban számítanak. Itt vagyunk együtt. Mutassuk meg, hogy a függetlenségi mozgalom erős, átfogó, sőt intelligens, és itt senki sem adja fel!

– jelentette ki Lluís Llach.

Barcelonában 2012 óta rendeznek nagyszabású felvonulást a katalán függetlenség hívei, a résztvevők száma azonban egyre kevesebb. Például 2016-ban még több mint 800 ezren vettek rajta részt, de tavaly már csak mintegy százezren.

A katalán kormány megbízásából készült, júliusban közzétett legutolsó közvélemény-kutatás szerint tovább csökkent a függetlenséget támogatók tábora a régióban. 

A megkérdezettek 40 százaléka pártolja, 53 százaléka ellenzi az elszakadást Spanyolországtól.

Idén augusztusban a tartományi parlament Salvador Illát, a Katalán Szocialista Párt (PSC) első titkárát választotta Katalónia elnökévé, ezzel tizennégy év után először nem függetlenségpárti kormány vezeti a tartományt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.