BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az idő nagyon sok pénz – ezek a legdrágább luxusórák

Akinek rengeteg pénze van, sokszor már nem is tudja mire költeni. Az órák azonban általában jó befektetésnek számítanak, de az talán mégis túlzás, hogy a legdrágább luxusautók áráért valaki ketyegőt vegyen. Legyen szó Rolexről, Patek Philippe-ről, esetleg független órásmesterek munkáiról – ezek a legdrágább luxusórák.

A legjobb befektetések között tartják számon az időmérőket, ezek között is a luxusórákat. Egy különlegesebb luxusóra ára elképesztő magasságokba emelkedhet – pláne, ha olyan darabról van szó, amelyet nem lehet csak úgy megvenni egy szalonban, vagy megrendelni az internetről.

A legdrágább luxusórák
Az idő pénz, ezekkel a luxusórákkal ráadásul hatványozottan / Fotó: Christie’s, Sotheby’s

Itt van rögtön kilenc luxusóra, amelyek árban vetekednek a legdrágább ékszerekkel és luxusautókkal egyaránt. A mondás úgy szól, hogy az idő pénz, amit egyesek véresen komolyan vesznek.

F. P. Journe Francis Ford Coppola FFC Blue – 4,92 millió dollár

A lista „legolcsóbb” darabja egyben a legkülönlegesebb is. Az FFC Blue egy egyedülálló karóra, amelyet F. P. Journe világhírű kézműves óramester és Francis Ford Coppola közösen tervezett. Journe elmondása szerint 2012-ben Coppolával vacsorázott az utóbbi Napa-völgyi otthonában, amikor a rendező felvetette, hogy lehetséges-e olyan órát alkotni, amelynek csak egyetlen mutatója van. Ezt a gondolatot vitték tovább, végül úgy döntöttek, alkotni kellene egy órát, amelyen az időt egy kéz öt ujja mutatja.

Bár nem volt egyszerű, mégis inspirált ez az összetett kihívás. Amint megtaláltam a megoldást, Francis azonnal elküldte az ujjak helyzetére vonatkozó vázlatait. Hét évbe telt, mire elkészültem a prototípussal 

– emlékezett vissza a különleges óra megalkotására Journe.

Az óra közepén egy kék kéz látható, melyet a modern sebészet atyja, Ambroise Paré mechanikus kézmodellje ihletett. Az órába ez a kék kézmodell került, amely az ujjak változó állásával jelzi az időt. A működését az alábbi videó mutatja be:

Az FFC Blue Genfben került kalapács alá 2021-ben, és akkori árfolyamon 4,92 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén. Francois-Paul Journe az óráért kapott pénzt a Duchenne-féle izomdisztrófia kutatására ajánlotta fel.

Philippe Dufour Grande & Petite Sonnerie no.1 – 5,2 millió dollár

A Grande Strike óraszerkezet az összes órakészítési megoldás közül a legbonyolultabbnak számít. Francois-Paul Journe kortársa, kollégája, Philippe Dufour független óramester határozta el magát arra, hogy a híres szerkezetet le fogja kicsinyíteni, hogy elférjen egy karórában. Végül sikerrel járt, és létrehozta a Grande & Petit Sonnerie percátjátszót, amely belekerült a karórájába.

Az órából csupán négy darab készült, 2021-ben árverésre bocsátották a legelső példányát, a Grande & Petite Sonnerie no. 1-t. A sárga arany óráért 5,2 millió dollárt fizettek a Christie’s aukcióján, ezzel a valaha készült legértékesebb független órás által gyártott karóra lett.

Rolex Daytona „The Unicorn ref.” 6265 – 6,07 millió dollár

A Rolexek mindig rendkívül magas áron kelnek el, így a márka időről időre piacra dob egy egyedi darabot, hogy kicsit megkavarja az állóvizet – erről a Hodinkee írt. A Rolex Daytona órák egyik legkülönlegesebb darabja az „Unikornis” névre keresztelt ketyegő, amely 6,07 millió dollárért kelt el 2018-ban a Christie’s aukcióján. Az Unikornis abban tér el a többi Daytona-darabtól, hogy ez az egyetlen, amely fehéraranyból készült. Ez a sorozat második legértékesebb darabja, egyedül Paul Newman saját órája kelt el magasabb áron.

Rolex Daytona „The Unicorn” ref. 6265 / Fotó: Christie’s

Patek Philippe Nautilus Tiffany & Co. – 6,5 millió dollár

A Patek Philippe és a Tiffany közösen készített óráját, a Nautilust vagy utálják, vagy imádják az emberek. Sokan azt mondták, elegáns óra született a két cég nászából, egy igazi szenzáció. A szkeptikusok szerint ezzel szemben inkább hájpolásról van szó, az órában pedig semmi különleges nincs azon kívül, hogy rávésték a két márka nevét.

Annyi biztos, hogy a Nautilus megtestesíti mindazt, ami rossznak számít a luxusórák piacán. Tulajdonképpen egy átlagos időmérő, amit csak azért gyártottak, hogy drága legyen. Annyi biztos, hogy a terv bejött, az órát végül 6,5 millió dollárért ütötték le egy utolsó percekben kibontakozó, brutális licitháború végén – írta a Hodinkee.

Ezt a pénzt végül teljes egészében a természetvédelmi célokra fordították, így senkinek a zsebe nem lett kitömve.

A Tag Heuer kitúrná a Rolexet a Forma–1-ről

Az LVMH pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Forma–1 szervezőivel egy szponzori együttműködésről. A világ legnagyobb luxuscikkgyártója saját óramárkáját, a Tag Heuert tolná be a száguldó cirkuszba a Rolex helyett. Szakértők szerint akár évi 150 millió dollárba is kerülhet egy ilyen együttműködés.

Patek Philippe Gobbi Milan Heures Universelles – 8,98 millió dollár

A Heures Universelles a luxusórák egyik gyöngyszemének számít. A különleges órát 1953-ban gyártották, és mindössze hét darab van belőle a világon. Az egyik példány 2019-ben, Hongkongban került kalapács alá a Christie’s aukcióján, és azóta is a legdrágább Ázsiában eladott órának számít.

Patek Philippe Gobbi Milan Heures Universelles / Fotó: Christie’s

Ez az egyetlen óra, amelyen a Patek Philippe neve mellett a híres milánói kereskedőé, Gobbié is szerepel. Az órát eredetileg Gobbi számára készítették.

A Heures Universelles nemcsak szép, de forradalmasította a világidőrendszert az órákban. A szerkezetét Louis Cottier alkotta meg, aki az 1930-as évek elején szabadalmaztatta a világidőt mutató megoldást.

Az órát 2019-ben adták el 8,98 millió dollárért a Christie’s aukcióján.

Patek Philippe Prince Mohammed Tewfik Adil Toussoun ref. 1518 – 9,57 millió dollár

Az órát Mohammed Tewfik A. Toussou egyiptomi hercegnek gyártotta a Patek Philippe, akit a modern Egyiptom egyik alapítójaként tartanak számon. Az óra egy 35 milliméteres rózsaarany tokot kapott, öröknaptárral és kronográfszerkezettel.

Ezzel a szerkezettel a Patek 340 órát készített, a herceg darabja azonban réz-rózsaszín számlappal készült, amelyből mindössze 14 darabot gyártottak. Az órát a herceg 2021 áprilisában bekövetkezett halála után az örökösei árverezték el a Sotheby’s aukciós háznál. Az óráért 9,57 millió dollárt fizetett a nyertes licitáló.

Rolex „Paul Newman” Daytona ref. 6239 – 17,75 millió dollár

A hollywoodi színészlegenda és autóversenyző, Paul Newman abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Rolex híres Daytona-sorozatában saját modellt kapott. A Rolex Paul Newman Daytona egy 37 milliméteres, rozsdamentes acél kronográf, amelynek a fehér számlapján három fekete kisebb számlap is helyet kapott. Ezek az óra-, perc- és másodpercmutató segédórák. Az óra gyűrűjén egy gravírozott fordulatszámmérő látható.

Rolex „Paul Newman” Daytona ref. 6239 / Fotó: AFP

Az órát Paul Newman felesége, Joanne Woodward színésznő ajándékozta a színész-autóversenyzőnek. Az óra hátlapjára azt gravírozták, hogy „drive carefully – Me”, vagyis „vezess óvatosan” . Newman a versenyeken mindig hordta az órát, kabalaként.

2017-ben végül aukcióra bocsátották a ketyegőt, amely a Rolex legértékesebb órájává vált a 17,75 millió dolláros leütési árral 

– írta meg a Wristcheck.

Patek Philippe Henry Graves Jr. Supercomplication – 25,41 millió dollár

Az 1900-as évek elején két New York-i üzletember, Henry Graves Jr. és James Ward Packard versenyre kelt, hogy melyikük szerzi meg először a világ legbonyolultabb óráját. A két lelkes óragyűjtő nem kevés pénzt áldozott rá, hogy szerkezeteket terveztessen mesterekkel. Végül a versenyből Graves került ki győztesen, aki a Patek Philippe segítségével megalkotta a Henry Graves Jr. Supercomplication zsebórát 1933-ban.

Patek Philippe Henry Graves Jr. Supercomplication / Fotó: Christie’s

Az óra különlegessége, hogy 24 komplikációt tartalmazott, ami hatalmas előrelépés volt az addigi csúcstartó, 10 komplikációs Packard karórák után. A komplikáció azt jelenti, hogy hány különböző mérési funkcióval szerelik fel az órát. Többek között az óra képes követni 

  • a westminsteri harangjáték időpontját, de 
  • építettek bele öröknaptárat, miközben 
  • folyamatosan jelzi a napkelte és a napnyugta időpontját, de még van benne 
  • sok más funkció is. 

Talán a legérdekesebb az óra számlapján helyet kapó csillagtérkép, amely a Hanry Graves Jr. Fifth Avenue-i rezidenciájának ablakából látható, New York feletti csillagtérképet ábrázolja az idő múlásával.

Az óra Graves 1953-as halála után sokszor cserélt gazdát, majd végül Saud bin Mohammed Al Thani sejkhez, majd Al Thani halála után, 2014-ben ismét kalapács alá került, a Sotheby’s aukcióján, ahol 25,41 millió dollárt fizettek érte.

A legdrágább luxusóra: a Patek Philippe Grandmaster Chime ref. 6300A-010 – 31 millió dollár

Az órát 2014-ben adta ki a Patek Philippe, fennállása 175. évfordulójára. Az órát 2019-ben Genfben árverezték el az Only Watch aukción 31 millió dollárért, ami azóta is a legmagasabb összeg, amit óráért valaha kifizettek.

Patek Philippe Grandmaster Chime ref. 6300A-010 / Fotó: Christie’s

Az órának 20 komplikációja van, ezek két egymásba épített számlapon kaptak helyet. Az alsó számlap fekete, amire lazac színű felső számlap került.

Az óra különlegessége, hogy két funkcióját ennél a modellnél szabadalmaztatta a Patek. Ezek az akusztikus riasztó, illetve a dátumismétlő, ezek ebben az órában jelentek meg először. Az órában a már korábban említett Grande & Petit Sonnerie óraszerkezet ketyeg. Az óráért kapott pénzt a Duchenne-izomdisztrófia kutatására fordították.

befektetés volt az elmúlt években a luxusóra, de ez nem mindig volt és lesz így

A műtárgyakat és a veterán autókat is lekörözte hozamban a luxusórák piaca az elmúlt tíz évet figyelembe véve. A jó teljesítményhez azonban a koronavírus-járvány időszakában megugró kereslet is kellett, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az árak igen hektikusan alakulhatnak a piacon. A gyártók eközben a fejlesztésekre koncentrálnak, az április közepén rendezett genfi órakiállításon számos újdonságot mutattak be.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.