BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz légicsapások megerősítették Ukrajna támogatóinak elkötelezettségét

Ellátják Ukrajnát az orosz invázió elhárításához szükséges hadianyagokkal. Szeptemberben feláll egy új NATO-parancsnokság.

A NATO-tagországok elítélték Oroszország „válogatás nélküli csapásait” Ukrajnában, és megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmének további erősítése mellett – tájékoztatott az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szerdán, a NATO–Ukrajna Tanács brüsszeli ülését követően.

Ellátják Ukrajnát hadianyagokkal, hogy megvédhesse magát az orosz inváziótól / Fotó: AFP

A Kijev kérésére összehívott, nagyköveti szinten tartott NATO–Ukrajna Tanács azt követően ülésezett, hogy a közelmúltban Oroszország „súlyos légicsapásokat mért” ukrán civilekre és az ország infrastruktúrájára. A közlemény Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt idézte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna napi rendszerességgel fogja el az orosz rakétákat, számtalan életet megmentve ezzel.
 

Ukrajna azon képessége azonban, hogy fenntartsa védelmét, további utánpótlást és több támogatást igényel


– fogalmazott Stoltenberg, majd arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek a tanácsülésen megerősítették a katonai segítségnyújtás fokozásáról szóló ígéretüket Ukrajna számára. Hozzátéve: továbbra is el kell látni Ukrajnát azokkal a felszerelésekkel és hadianyagokkal, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát Oroszország inváziójával szemben.

A közlemény emlékeztetett: az ukrajnai háború kezdete óta a szövetségesek példátlanul járultak hozzá Ukrajna védelméhez.

A katonai szövetség júliusi csúcstalálkozóján számos tagország jelentette be, hogy további légvédelmi rendszereket küld Ukrajnába, valamint megállapodtak abban, hogy legalább 40 milliárd euró biztonsági segítséget nyújtanak a következő évben. Megállapodtak abban is, hogy összehangolják az Ukrajnának szánt biztonsági segítségnyújtást és kiképzést, valamint arról, hogy

egy új NATO-parancsnokság veszi át ezeket a feladatokat,

amely szeptemberben kezdi meg működését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.