BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kizárt, hogy ukrán közigazgatást hoznak létre orosz területen

Az orosz hatóságok elmenekültek, és magukra hagyták a helyi lakosságot.

Nem szabad kizárni különböző polgári közigazgatási szervek létrehozását az oroszországi Kurszk területén – mondta Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 14-én, amikor Ukrajna oroszországi inváziója immár második hete tart.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by SAMUEL CORUM / AFP)
Zelenszkij
Donald Trump
Ukrajna
orosz-ukrán háború
amerikai választás
Második hete tart az ukrán támadás / Fotó: AFP

Az ukrán hadsereg orosz határon átnyúló támadása a kurszki területre augusztus 6-án kezdődött, s augusztus 13-ig 74 települést vontak ellenőrzésük alá a régióban. 

Zelenszkij a Telegramon közzétett bejegyzésében megosztott egy videót a vezető tanácsadókkal és tisztviselőkkel folytatott találkozóról, amelyben azt mondta, hogy megvitatják a kurszki terület helyzetét.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy 

az ukrán hadsereg biztonsági zónát hoz létre Oroszország területén 

az ukrán határterületek védelmére.

Verescsuk az orosz civilek helyzetére is kitért: biztonságos folyosót hoznak létre a civilek evakuálására, mind Ukrajna felé, mind Oroszország más részeibe. Nemzetközi humanitárius szervezetek is beléphetnek a térségbe, hogy támogassák a civil lakosságot, és figyelemmel kísérjék a helyzetet – tette hozzá.

Ihor Klimenko belügyminiszter ütközőzónának nevezte a területet, amelynek célja az ukrán civilek védelme a folyamatos támadásoktól. Klimenko elmondta, hogy több mint 20 ezer embert evakuáltak az ukrajnai szumi területről a sorozatos orosz csapások miatt.

Klimenko azt is elmondta, hogy 

a kurszki területen élő orosz civileket magukra hagyták az orosz hatóságok,

s anélkül menekültek el, hogy intézkedtek volna az alapvető humanitárius ügyekben. Az ukrán belügyminisztérium segítséget nyújt a helyi orosz lakosságnak: élelmiszert, vizet, gyógyszereket biztosítanak. 

Alekszej Szmirnov, a kurszki terület megbízott orosz kormányzója augusztus 12-én azt mondta, hogy 121 ezer embert evakuáltak, és további 180 ezer ember kimenekítését tervezik a régióból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.