BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága volt az NGM karácsonya

A legkevesebbe egy uniós hirdetőtábla, a legtöbbe az informatikai fejlesztés került tavaly a nemzetgazdasági tárcának, de sokat költöttek a karácsonyi ünnepségre is.

Több mint 42 millió forintot költött el a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly a karácsonyi ünnepségre – derül ki a tárca honlapján közzétett szerződéses listából. A közzétett adatok szerint a december 17-én a Millenárisban tartott ünnepség állófogadására és az ehhez szükséges bútorok bérlésére az ilyen tevékenységgel foglalkozó Bourbon Group vezetőinek érdekeltségében álló IZ-s Kft.-vel szerződtek majdnem 20 millió forint értékben. A Bourbon olyan nagyvállalati referenciákkal rendelkezik a területen, mint az Vodafone, a Cisco, az E-ON és a Microsoft, így a megbízás tulajdonképpen érthető.

Ahogyan az ezt kiegészítő szerződés is: az előadó-művészetet kiegészítő tevékenységgel foglalkozó Bambi Entertainment Kft. összesen bruttó 3,1 millió forintot kapott az “ünnepség megtartásához kapcsolódó szolgáltatások biztosítására, ami a lebonyolítástól a hangosításon át a takarításig szinte mindent lefedett. A cég egyébként az állmi kézben lévő Millenárishoz is köthető, hiszen tulajdonosa, Fodor Péter az intézmény vezető rendezvényszervezőjeként is szerepel. Sőt a Millenáris honlapja szerint az értékesítési kapcsolattartó is a Bambi Entertainmenthez tartozik.

A tárca a Millenárisnak magának még 2,5 millió forintot fizetett a terembérlésre, ám ezen felül még összesen több mint 17 millió forintot fordítottak a minisztérium dolgozóinak vásárolt ajándékokra, így összesen az ünnepség több mint 42 millió forintba került.

A költségvetés felett őrködő tárca mindenesetre tavaly a kimutatás szerint összesen 1237 darab szerződést kötött, ezek közül mintegy ezer esik ötmillió forint nettó alá, és 266 szerződés pedig ennél nagyobb értéket tartalmaz. A legkisebb értékű szerződés egy uniós tábla gyártására vonatkozott: értéke bruttó 7340 forint. A kisebb értékű megállapodások gyarapodásában közrejátszott, hogy az NGM átvette a szakoktatási intézmények feletti felügyeletet is. Több mint kétszáz olyan szerződést kötött a tárca ugyanis, amely vizsgafeladatok készítésére és/vagy lektorálására vonatkozik, ezek átlagban a 95 ezer forintot is alig haladják meg, igaz, van példa 11 ezer és 256 ezer forintos szerződésre is. Növelte a szerződések számát, hogy az NGM a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) számláinak egy jó részét is kifizette, mintegy kétszáz olyan szerződés található a listában, amely ehhez a szervezethez köthető.

A legnagyobb kifizetések informatikai fejlesztések folyományai, a két legnagyobb értékű szerződést a Microsofttal kötötte a tárca: uniós projektben bruttó 634 millió forintot számítástechnikai fejlesztésre illetve 594 milliót egy másikban informatikai szolgáltatásra számlázhatott ki a világcég, amely összesen 1,8 milliárd forint szerződésállománnyal rendelkezett a kimutatás szerint.

A karácsonyi rendezvény teljes, bruttó 25,9 millió forintos költségét a működési költség évközbeni megtakarításából fedezte a Nemzetgazdasági Minisztérium – közölte a tárca, hangsúlyozva, hogy az ünnepségre az NGM 2200 dolgozója kapott meghívást.

A tárca közleménye kitér arra, hogy a február 4-i nyomtatott lapszámunkban közölt cikkben pontatlan állítások jelentek meg az ünnepséggel kapcsolatban. A nyomtatott lapban megjelent cikket holnapi számunkban javítjuk, az érintettektől elnézést kérünk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.