BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berobbant iparfejlesztés – van még tartalék Miskolcban (X)

PR cikk kép
Fotó: Innotime Hungary Kft.

Az elmúlt két hétben több nagyszabású miskolci és környékbeli beruházást is bejelentettek. Már korábban letelepült vállalatok mellett újak is érkeztek Miskolcra és agglomerációjába.

Menjünk sorjában: a bejelentések között szerepelt az LG Magna 20 milliárd forintos fejlesztése, a Sanofi nyolcmilliárd forintos beruházásának befejezése és a Bosch Energy and Body Systems Kft. 18 milliárdos fejlesztése. A Felsőzsolcára érkező GKN Automotive Hungary Kft. pedig 52 milliárd forintos beruházás keretében építette meg féltengelyeket gyártó üzemét. Ezek a beruházások összességében Miskolcon belül nagyságrendileg 500, míg Felsőzsolcán akár 1500 új munkahelyet is jelenthetnek.

- Valóban, mozgalmas és sikeres heteken vagyunk túl – mondta Veres Pál polgármester, amikor a beruházások jelentőségéről kérdeztük. A már jól ismert Miskolcon letelepült nagyvállalatok kapcsán a városvezető megjegyezte: láthatóan jól érzik magukat nálunk, hiszen itt bővítenek.

- Meggyőző számukra az, amit nálunk tapasztaltak az évek során. A tárgyalások során rendre dicsérik a támogató környezetet – mutatott rá a polgármester.

A városvezető kiemelte a Bosch példáját: a vállalatcsoport csak idén már a második komoly fejlesztésről ad hírt, hiszen februárban bejelentették, hogy összesen csaknem 70 milliárd forintból logisztikai és disztribúciós központot hoznak létre, valamint bővítik gyártási kapacitásaikat Miskolcon 2024 végére.

PR cikk kép
Fotó: Innotime Hungary Kft.

- Amikor Miskolc újragondolta a gazdaságfejlesztési stratégiáját, akkor azt mondtuk, jöjjenek ide minél nagyobb számban az olyan középvállalatok, amelyek néhány száz főt foglalkoztatnak, de magas hozzáadott értékkel és nagy innovatív tartalommal rendelkeznek. Ezt a kapacitást el tudjuk látni kiváló szakemberekkel, amiben a Miskolci Egyetem, illetve a középfokú szakképző intézmények komoly partnerek – mondta Veres Pál.

Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy mind a már letelepült, mind az újonnan érkező cégek számára vonzó legyen Miskolc. Megtudtuk, hogy további két olyan céggel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, amelyeknek a fő profilja szintén az elektronika, de ezekről egyelőre bővebb tájékoztatást nem adhatott a városvezető.

A Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a már évek óta Miskolcon működő cégek kapacitásfejlesztési beruházásai minden esetben egy jól átgondolt vállalati stratégia hozadékai, és azt mutatják, hogy jól érzik magukat a városban.

- Sőt, további növekedésre is érdemesnek ítélik meg a piaci, gazdasági, földrajzi környezetet, amit nyújtani tudunk nekik – tette hozzá Juhász-Nagy Judit. – Ezek a különböző iparági fejlesztések pedig magukkal hozzák a speciális szaktudás igényét is, így a nemzetközi versenyképesség fenntartása miatt a már meglévő munkavállalók is folyamatosan képzik magukat. Ezért ezek a beruházások hosszú távú munkahelyeket teremtenek, magas hozzáadott értéket képviselnek – mutatott rá.

A gazdaságfejlesztési igazgató elmondása szerint a város egyik legfontosabb erőssége az elhelyezkedésében rejlik: három szomszédos ország is körülbelül 1 óra alatt elérhető, illetve közvetlen közúti és vasúti összeköttetésben áll a fővárossal, Debrecennel és Kassával is. Ezen felül az erős műszaki egyetemi képzésnek és szakképzésnek köszönhetően szakképzett munkaerő is elérhető.

Ezen adottságok befektetési szempontból is versenyelőnyt jelenthetnek más településekhez viszonyítva – hangsúlyozta.

Hozzátette, Miskolc az iparterületek fejlesztésével kíván vonzó környezetet biztosítani a beruházók számára, ennek érdekében a szükséges infrastruktúra kiépítéséről is gondoskodott a két zöldmezős ipari parkjában. Továbbá az egyablakos ügyintézés által kívánja megkönnyíteni a külföldi beruházók betelepülését.

Juhász-Nagy Judit azt is elmondta, munkaerő tekintetében a kapacitás és a tartalékok kihasználására már hét évvel ezelőtt elindítottak egy Foglalkoztatási Paktum programot, amely számos miskolci lakos elhelyezkedését segítette, mindemellett bíznak abban is, hogy a Miskolcról elvándorolt munkaerő visszatér városunkba az újonnan létrejövő versenyképes és innovatív munkahelyek által kínált lehetőségek miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.