BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyes hangulatban indította a hetet a New York-i tőzsde

Csekély változással, vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a pénteki vegyes zárás után.

A DJIA-30 index 0,14 százalékos csökkenéssel, az S&P-500 index 0,10 százalékos csökkenéssel, a Nasdaq Composite index 0,06 százalékos emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést. A DJIA az elmúlt héten 0,3 százalékkal, az S&P 1,8 százalékkal, a Nasdaq 2 százalékkal emelkedett. Az év eleje óta a DJIA 4 százalékkal, az S&P 4,6 százalékkal, a Nasdaq 9,4 százalékkal csökkent. Az indexek emelkedése mögött a Fed monetáris politikájának szigorítására vonatkozó kilátások újraértékelése áll pénzpiaci szakértők szerint. 

A piacok nagyobb esélyt adnak egy májusi 50 bázispontos emelésnek a Fed számos döntéshozójának múlt heti héja megjegyzéseit követően. 

Az orosz-ukrán háború fejleményei változatlanul nyomasztják a piaci hangulatot. 

A befektetők a héten a havi foglalkoztatási jelentést, az inflációt és a fogyasztói bizalmi adatokat várják az Egyesült Államokban, hogy felmérhessék a monetáris politika alakulásának a kilátásait. A dollárindex hétfőn közel két éves csúcsra emelkedett a Fed várhatóan agresszívebb monetáris szigorítására reagálva. Hasonló okból csökkent az arany ára. Az amerikai piacok nyitásakor az arany spot ára unciánként 1937,70 dolláron állt 1,01 százalékos csökkenéssel. A dollárindex 0,54 százalékkal emelkedett 99,32 pontra. Az arany ára 5,8 százalékkal, a dollárindex pedig 3,9 százalékkal emelkedett az év eleje óta.     

Az olaj ára a pénteki másfél százalékos emelkedés után hétfőn hat százalékkal csökkent, elsősorban a kínai kereslet csökkenésétől való aggodalom nyomán. 

Kínában újabb szigorú lezárásokat vezettek be a Covid-fertőzések növekedése miatt. Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára hordónként 106,75 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 6,28 százalékos csökkenéssel, a Brent ára pedig 6,01 százalékkal csökkent 113,40 dollárra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.