BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengetegen élnek csatornázatlan lakásban Romániában

Hatalmas a különbség a városi és a falusi lakosság között ezen a téren.

Tavaly 11 millió 276 ezer romániai lakos kapcsolódott otthonában a települési csatornahálózathoz, ami 264 ezerrel több a 2021-es értéknél, ám ez még mindig azt jelenti, hogy csupán a lakosság 59,2 százaléka élt csatornahálózatra csatlakoztatott lakásban – derült ki az országos statisztikai intézet (INS) hétfőn közzétett kimutatásából.

Outhouse,Next,To,Transfagarasan,Road,In,Southern,Section,Of,Carpathian
Fotó: Fotokon

Legtöbben Bukarestben és a várost körülvevő Ilfov megyében laknak csatornázott épületekben, itt 99 százalék fér hozzá a szennyvízelvezetéshez, amit a Székelyföldet is magában foglaló központi fejlesztési régió követ 70,7 százalékkal, míg a harmadik helyezett, bánsági megyéket tömörítő nyugati fejlesztési régióban 68,4 százalékos a csatornázottság.

A legelmaradottabb ezen a téren a moldvai országrész 37,9, illetve a – Bukarestet övező – munténiai térség 41,1 százalékkal. Hatalmas volt még tavaly is a különbség a városok és a falvak között, míg az előbbi esetben a lakosság 98,9 százaléka lakott csatornázott épületekben Romániában, addig a falvakban ez az arány csupán 15,8 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.