BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
This US Navy photo obtained October 21, 2016 shows An MH-60R Sea Hawk, assigned to Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 49,as it takes off from the flight deck aboard the guided-missile destroyer USS Decatur (DDG 73) on September 14, 2016 in the Sea of Japan. A US destroyer sailed close to a string of islands claimed by China in the South China Sea on October 21, 2016, the Pentagon said, amid continued tensions in the contested waterway. The USS Decatur passed close to the Paracel Islands and "conducted this transit in a routine, lawful manner without ship escorts and without incident," Pentagon spokesman Commander Gary Ross said. (Photo by MC3 Gerald Dudley REYNOLDS / Navy Media Content Operations (N / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US NAVY/Specialist 3rd Class Gerald Dudley Reynolds" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Stratégiaváltás: nagy bázisokról kis repterekre telepítik Kína körül az amerikai légierőt

Újraéled a Hirosima bombázásakor elhíresült Tinian. A stratégiaváltás a dzsungelben rejtőző második világháborús repülőterek felkutatásával kezdődik.

Évtizedek óta nem használt második világháborús reptereket éleszt fel az Egyesült Államok. Az új stratégia részeként a most még nagy támaszpontokon összpontosított légierőt szétszórják, hogy ne kínáljon könnyű célpontot a kínai rakétáknak.

US activates deployment of defense systems 'throughout' Mideast: Pentagon
Izrael, háború, Amerikai Egyesült Államok, THAAD
Szétszóródás az új stratégia / Fotó: Robert Durr / AFP

Peking rakétái indokolják a stratégiaváltást

Eddig az Egyesült Államok olyan nagy légibázisokat preferált, mint például Guam. Most inkább kisebb repterekre szórnák szét a harci repülőgépeket, hogy kevésbé legyenek sebezhetők Kína hatalmas rakétaarzenáljával szemben. Ennek során 

újjáélesztik és korszerűsítik az indiai-csendes-óceáni térség régi leszállópályáit, 

köztük második világháborús repülőtereket is. A fejlesztés Tinian szigetét is érinti: innen indult útjára Hirosimába az Enola Gay. 

A The Wall Street Journal tudósítása szerint gyakran fekete-fehér térképek alapján a sűrű dzsungelben keresik az amerikaiak a régi leszállópályákat. Az Egyesült Államoknak évtizedekig nem volt szüksége ezekre az elfeledett repülőterekre. Ám most reális forgatókönyv, hogy konfliktus esetén Kína a tűzerejét a már jól ismert bázisokra irányítja, s a kifutópályák megsemmisítésével megbénítja az amerikai légierőt.

Mit szólnak a szövetségesek?

Az új stratégia alapján repülőterek sokasága jöhet szóba, így 

Peking sosem tudná, éppen hol tanyáznak az amerikai harci repülők. 

A lényeg az, hogy a repülőgépek nem kötődnek kifejezetten egy bázishoz. Bár ez egyszerűnek hangzik, mégsem az. Távoli, gyakran lakatlan helyeken lévő, kisebb támaszpontok utánpótlás-ellátása korántsem egyszerű. 

Minden kifutópálya érdekel minket, amely legalább két kilométer hosszú

– mondta Michael Winkler, az amerikai légierő csendes-óceáni műveleteinek igazgatóhelyettese. 

Néhány repülőtér az Egyesült Államok területén található, mint például Tinian, de több Tajvanhoz közeli létfontosságú hely Japánhoz és a Fülöp-szigetekhez tartozik. Részben katonai létesítmények, részben kereskedelmi kifutópályák a potenciális repülőterek. 

Konfliktus esetén Washingtonnak tárgyalnia kellene a szövetségeseivel. Ám az amerikai hadsereg úgy döntött, hogy a válság kitöréséig jegeli a megbeszéléseket.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.