BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még vonzóbbá vált a debreceni lakáspiac

Felpezsdítette Debrecen lakáspiacát a BMW gyárépítési tervének bejelentése, bár a város egy ideje már a Budapestet drágának tartó kisbefektetők elsődleges célpontja.

Felpezsdítette Debrecen lakáspiacát a BMW gyárépítési tervének bejelentése, bár a város egy ideje már a Budapestet drágának tartó kisbefektetők elsődleges célpontja az ott tanuló tízezer diák miatt, és a többi, ugyancsak nagyszámú munkaerőt igénylő beruházásnak köszönhetően. Az összetett hatás most egyértelműen érzékelhető az ingatlanpiacon, ahol mindezek azonnali áremelkedést és a befektetői jelenlét fokozódását eredményezték.

A kereslet élénkülését már 2018 utolsó negyedéves átlagárai is mutatják, a panellakások esetében az átlagár már 360 ezer forint körül mozog, a téglalakások pedig 400 ezer forinthoz közeli négyzetméteráron kelnek el a Duna House adatai szerint. Az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 500 ezer forint felett jár, és még mindig bővülő keresletet várnak az ingatlanközvetítők.

A debreceni BMW-gyár építésének bejelentése óta megnövekedett a fővárosból és a távolabbi településekről érdeklődők és vásárlók aránya, akik a bérleti piacon később is jól hasznosítható ingatlanokat keresik

– mondta a Világgazdaságnak Baráth Norbert, a Duna House debreceni franchise-partnere, hozzátéve, hogy a bejelentett egyetemi kapacitás és a tanulói létszám bővítése is kedvező hatással lesz a bérleti piacra a következő években.

Fotó: Oláh Tibor

A KSH tranzakciós adatai szerint Debrecen a főváros után a legforgalmasabb ingatlanpiaci mutatóval rendelkezik, 2017-ben több mint 4000 ingatlan cserélt tulajdonost.

Sokaknak nem kérdés már, hogy Debrecenbe kéne menni lakást venni, hiszen ott az autópálya és a repülőtér, valamint több termelőüzem is van, a helyi lakáspiac nem csak egy lábon állhat majd, mint a paksi, mert nem csak a majdani autógyárra támaszkodhat, ráadásul már repülőrajtot vett – mutatott rá a hajdú-bihari megyeszékhely sajátosságaira a Világgazdaság érdeklődésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az első bejelentésből következő áremelkedés már végigment a debreceni ingatlanpiacon Balogh László szerint, a következő, nagyobb hullámot a majdani foglalkoztatottak lakáskeresése gerjesztheti. Bár a debreceni BMW-gyárról gyakorlatilag minden hónapban megjelenik egy-egy hír, az építkezés még nem indult be. A már az első ütemben ezer munkahelyet teremtő gyár a megyeszékhely agglomerációjában is megdrágíthatja az ingatlanokat a szakértő szerint.

Emlékeztetett egy korábbi felmérésükre, amelyből kiderült: a debreceni lakásárak a nyugat-magyarországi szinten vannak, a városban egy átlagos méretű, 50 négyzetméteres ingatlant több havi megyei átlagfizetésből lehet megvenni, mint egy budapestit vagy Pest megyeit.

A lakásárak éves szinten 20 százalékkal emelkedtek, ami a megyei jogú városokra nem jellemző volumenű növekedés az Ingatlan.com adatbázisa szerint, amelyből kiderül az is, hogy az átlagos bérleti díj most 98 ezer forint Debrecenben.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.