BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új városközpont a Rákos-patak partján

A Váci úti irodatengely egyetlen olyan fejlesztése lehet a Reno udvar projekt, ahol lehetőség van oldani a sugárút irodák közé szorultságát. Az Optima Befektetési Zrt. a projektcég 60 százalékának értékesítése után már csak 7,5 milliárd forintos közvetlen befektetéssel rendelkezik a beruházásban.

Kivételes lehetőség, hogy a Váci úti ingatlanfolyosó közepén lévő, a köznyelvben Reno udvarként ismert, mintegy 7,5 hektáros, egykori gázgyári és volt csavargyári területen új városközpont jöhessen létre, ám a fejlesztés léptéke akkora, hogy mindenképp szükség volt új, tőkeerős, ráadásul magas szintű fejlesztési tapasztalattal rendelkező partner bevonására – indokolja a Chi Fu befektetési csoport tulajdonszerzését a Világgazdaságnak Fekete Zoltán, az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

A projekttársaságban 60,4 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Chi Fu harmincéves befektetési és alapkezelői tapasztalattal rendelkezik,

  • az Egyesült Államokban,
  • Kínában,
  • Hongkongban
  • és Tajvanon
  • projektcégein keresztül több mint 25 milliárd dollár értékű vagyont kezel.

    Fotó: Földi D. Attila

    A Pallas Athéné Alapítvány vagyonát kezelő Optima számára a nemzetközi partner belépése egyrészt a befektetés rövid távú megtérülését, másrészt a fejlesztés eredeti koncepció szerinti megvalósulását biztosítja Fekete Zoltán szerint. A szakember emlékeztetett, hogy a területet az Optima Befektetési Zrt. még 2016-ban vette meg 17,2 milliárd forintért (55,2 millió euró). Mivel a mostani adásvételnél már 22,8 milliárd forintra értékelték a telket, az Optima 40 százalékos tulajdonrésze mellett közvetlen befektetése már csak 7,53 milliárd forint.

    A Váci úti irodafolyosó Budapest legdinamikusabban fejlődő területe,

    közlekedési adottságai jók, de mivel a sugárút menti régi épületek közé beékelődve épülnek az új irodaházak, nemigen van lehetőség arra, hogy a beruházók megtörjék a beépítés zártságát. Erre lényegében csak a Reno udvar és környéke adhat lehetőséget azzal, hogy a Váci út, a Rákos-patak, a Csavargyár és a Cserhalom utca által határolt terület egyben fejleszthető.

    A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.