BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest több kerületében haladják meg a hárommilliót az átlagos négyzetméterárak

Tovább drágultak a lakások Budapesten. A négyzetméterárak már három kerületben is meghaladják a 3 millió forintot. Szakértők szerint a drágulás az új projektekkel magyarázható. Budapest-szerte sok lakás épül, az új építésű ingatlanok pedig felfelé húzzák az átlagárakat.

Éves viszonylatban 6 százalékos, nem kirívó áremelkedést mért az Otthon Centrum a fővárosi új építésű lakások piacán, ahol az előző negyedévben is mindössze 1,9 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár. Ugyanakkor a külső, illetve a belvárosi és budai kerületek között már háromszoros az árkülönbség.

Budapest,At,Sunset,,Capital,City,Of,Hungary,Cityscape,With,St.
négyzetméterár
Az átlagos négyzetméterár Magyarországon már majdnem 1,7 millió forint / Fotó: Shutterstock

Az új építésű projektekben kínált budapesti lakások átlagos négyzetméterára jelenleg 1,687 millió forint, 

ami az előző negyedéves adatokhoz képest mindössze 1,9 százalékos emelkedés – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum fővárosi új építésű lakásokra vonatkozó felmérését. A cég vezérigazgatója elmondta, hogy éves viszonylatban mindössze 6 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak. Az árnövekedés főként az új beruházásokkal magyarázható, a fejlesztők többsége ugyanis nem emelt árat az előző negyedév óta.

Budapesten 321 újlakás-beruházás van folyamatban, ezekben 23,8 ezer lakás épül. Az előző negyedévhez képest a projektek és a lakások száma is 5 százalékkal visszaesett. Az elkezdett beruházások 26,5 százaléka, 6,3 ezer lakás hirdetése még el sem kezdődött, ami abszolút értékben és arányait tekintve is kevesebb az előző negyedévinél.

Ebben a negyedévben 23 projekt 942 lakásának kivitelezése kezdődött el, amelyből 18 projekt 335 lakása már kikerült a piacra. A folyamatban lévő projektek száma azonos, a lakások száma viszont most kevesebb, mint három hónappal korábban.

Három kerületben 3 millió forint fölött a négyzetméterár

A szakember egyúttal megjegyezte, hogy a budapesti 1,687 millió forintos átlagos négyzetméterár felső és alsó határa között hatalmas a különbség. A legdrágább kerületek sorrendjében lényegében holtverseny alakult ki az V., a II. és a XII. kerület között. Míg 

az V. kerületben négyzetméterenként 3,08 millió forintért, addig a II. kerületben 3,07 millió, a XII. kerületben pedig 3,06 millió forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét a fejlesztők.

Alulról súrolja a 3 millió forintot az I. kerületben irányadó, 2,95 millió forintos átlagár. A kerületek döntő hányadában azonban ennél jelentősen mérsékeltebbek az árak.

A budai és a belvárosi kerületek többségében másfél és kétmillió forint között alakult az átlagos négyzetméterár. A jelentős újlakás-állományú XIII. kerületben 1,59 millió, a III. kerületben 1,67 millió, a XI. kerületben 1,79 millió, a IX. kerületben 1,84 millió forint a kínálati négyzetméterár átlaga. Budai oldalon a XXII. kerület, a belváros részéről pedig a VIII. kerület árazása nem éri el a másfél millió forintot, csakúgy, mint a külső pesti kerületek esetében, ahol minden kerület 1–1,5 millió forint közötti átlagárral bír. A legolcsóbb a XXIII. kerület 1,03 millió forinttal, legdrágább pedig a XVIII. kerület 1,5 millió forinttal.

A legtöbb projekt és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül: a 62 projekt és 7,7 ezer épülő és tervezett lakásszám kiemelkedő. Angyalföld legnagyobb kihívója a budai oldalon, hagyományosan, a XI. kerület, Kelenföldön 40 projektben 4,8 ezer lakás építése van folyamatban. Projektszámban a III. kerület a harmadik 35 beruházással, míg az épülő lakások számában a IX. kerület fért fel a dobogóra 3000 ingatlannal. A legkevesebb projekt az I., az V., a XVIII., a XX. és a XXI. kerületben indult el (2-2 darab), míg lakásszámban az V. kerület mellett a XVI. kerületben épül a legkevesebb lakás (kevesebb mint 50).

Albérletárak: főszezon előtt negyedmillió forint az átlagos pesti bérleti díj

Július elején Budapesten 250 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 245 ezer, Győrben 195 ezer, Szegeden 163 ezer, Pécsen 140 ezer, míg Miskolcon 110 ezer forintos összeggel számolhatnak a bérlők. A KSH–Ingatlan.com-lakbérindex friss adatai tempósabb drágulást tükröznek, és még csak most jön a főszezon, a felvételi ponthatárok kihirdetése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.