BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Senkit nem érhetett meglepetés”: sikerrel debütált a megújított érettségi – Oktatási Hivatal

Sikeresen debütált a 2020-ban bevezetett Nemzeti alaptanterv alapján megújított érettségi, az új típusú feladatokat a diákok és pedagógusok is kedvezően fogadták – állapította meg Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke. Jövő héten az emelt szintű szóbelikkel folytatódik az érettségi.

Az idei az első év, amikor az érettségi vizsgák követelményrendszerét és feladatstruktúráját a felmenő rendszerben bevezetett, 2020-as Nemzeti alaptanterv  alapján állították össze. Az Oktatási Hivatal elnöke, Brassói Sándor szerint a feladatfejlesztés és az új követelményrendszer összehangolása jól sikerült, a most lezárult írásbeli vizsgaidőszakot a szokásosnál nagyobb hírverés előzte meg, ám a sajtóhírekkel ellentétben nem volt fennakadás az újítások miatt.

érettségi
Az Oktatási Hivatal szerint sikeres az érettségi megújítása / Fotó: Lehoczky Péter / MTI

A tegnap befejeződött írásbeli érettségi vizsgák során:

  • 112 655 vizsgázó jelent meg,
  • középszinten 155,
  • emelt szinten 106 vizsgatárgyból szerveztek vizsgákat
  • 10 nyelven,
  • országszerte 1161 helyszínen,
  • 3150 bizottság előtt.

Kitért arra is, hogy a mostani vizsgaszezonban látványosan megnőtt az előrehozott vizsgák száma. Ez azonban nem a vizsgázói szándékok változása miatt történt, hanem mert az ötévessé vált technikumokban a diákok többsége a negyedik évben tesz vizsgát a közismereti tantárgyakból.

Nem igaz, hogy nem volt elegendő információ

Brassói Sándor a közvélemény teljes félrevezetésének nevezte azokat a híreket, amelyek szerint jelentős hibák voltak az idei feladatlapokban.

Egy helyszínen fordult elő, hogy eggyel kevesebb feladatcsomagot kapott az iskola, illetve 

négy helyszínen voltak hiányosak a feladatlapok, de mindenhol időben, a vizsgák kezdete előtt megoldották a pótlást. 

A dolgozatok értékelési útmutatóját nyolc esetben módosították, mégpedig azért, hogy más megoldás is elfogadható legyen.

Az írásbeli tesztek elfogytak, jövő héttől jöhetnek a szóbeli vizsgák / Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Brassói Sándor kiemelte: nem igaz, hogy a diákok és a tanárok nem kaptak elegendő információt az új követelményekről, hiszen az új rendszer alapján fejlesztett mintafeladatok már egy éve elérhetők az Oktatási Hivatal  honlapján.

Senkit nem érhetett meglepetés, a vizsgázóknak bőven volt idejük és lehetőségük megnézni, mire számíthatnak

– közölte Brassói Sándor. Hozzátette: a szakemberek szerint a megújult feladatok az elsajátítandó tudást kérték számon, az eredmények pedig igazságosabbá és objektívebbé váltak a korábbiaknál.

Jövő héten folytatódik az érettségi

Dugasz János, a hivatal köznevelési programok főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a módosítások minden tantárgy esetén kedvezők a diákok számára.

Az érettségi vizsgaidőszak június 5. és 12. között az emelt szintű szóbelikkel folytatódik, a középszintű szóbelik pedig június 17. után következnek.

Figyelni kell a felsőoktatási jelentkezésekre is

Az érettségikkel párhuzamosan tehát a végzős középiskolások a felsőoktatási felvételi-jelentkezésüket is gondozhatják, és böngészhetik azt is, melyik szak elvégzése után milyen kezdőfizetésre lehet számítani.

Július 10-én lesz a határideje az összes dokumentum rögzítésének, addig lehet feltölteni az eredeti jelentkezés óta keletkezett igazolásokat, továbbá lehet módosítani a személyes adatokon, egyszer a jelentkezési helyek sorrendjén is, illetve vissza is lehet vonni egy vagy akár az összes jelentkezési helyet.

Az utóbbi dátumnak van kivétele is: ha valaki külföldi érettségivel vagy diplomával jelentkezik hazai felsőoktatási intézménybe, akkor július 16-ig kell feltöltenie a szükséges dokumentumokat.

A felsőoktatási felvételi ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki – az új tanév első tanítási napja pedig szeptember 2., hétfő lesz.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.