BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyagár: bejelentették, tovább drágítják a benzint Magyarországon

Már szombaton életbe lép az új ár. Két hete folyamatosan emelkedik az üzemanyagár.

Sorozatban nyolcadik alkalommal is drágul az üzemanyag Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

Budapest,,Hungary,-,October,20,,2018:,Mol,Petrol,Station,Top
Üzemanyagár: bejelentették, tovább drágítják a benzint Magyarországon / Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint szombattól ismét változik a benzin ára,

ezúttal 3 forinttal kell majd többet fizetnünk a kutakon érte.

A gázolaj ára legalább változatlan marad a hétvégén. Így aztán a járműtulajdonosok a következő átlagárakra számíthatnak június végén:

  • 95-ös benzin – 613 forint/liter,
  • gázolaj – 629 forint/liter.

Jelenleg ugyanez 610 és 629 forint, ami tehát péntek éjfélig marad. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, az egyes töltőállomások árszintje ettől eltérhet. Egy biztos: 610 forint alatt már nemigen lehet majd kapni benzint, a dízelár pedig 620 forint körül alakul.

Drágul és drágul az üzemanyag Magyarországon

Bár már nehéz követni, legutóbb éppen tegnap, csütörtökön lépett életbe drágítás. Akkor is csak a benzinnél, bruttó két forinttal. Előtte viszont sorozatban hatszor emeltek árat a benzinnél és a dízelnél is: ez történt 

  • június 14-én pénteken, 
  • majd hétfőn,
  • kedden,
  • csütörtökön,
  • szombaton
  • és ezen a héten ismét kedden.
  • Aztán részben csütörtökön és mint most kiderült, szombaton is drágul a benzin. 

Vagyis az elmúlt bő két hétben nyolcszor állt elő általános, illetve részleges üzemanyagár-emelés.

Június 14–29. között a benzin nagykereskedelmi ára 22, a dízelé 33 forinttal nőtt.

Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 82, a dízelár pedig 63 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 41 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 22 forint plusz figyelhető meg. A 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3–4 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Azt is meg kell jegyezni, hogy szembeötlő az üzemanyag-drágulás intenzitása is. Korábban évekig az volt a rend, hogy a hazai üzemanyag-nagykereskedők hétfőn és szerdán jelentették be az új árakat. Ezek szerdán, illetve pénteken léptek hatályba. Ehhez képest most már lényegében (a hétvégét leszámítva) bármelyik nap bekövetkezhet üzemanyagár-változás.

Úgy látszik tehát, hogy a korábbi menetrend már nem érvényes, és a Mol által fémjelzett nagykereskedői kör gyorsabb árkorrekciókat alkalmaz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.