BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: most hirdették ki – szombattól felmegy a benzin és a dízel ára

Ez a következménye az izraeli háború eldurvulásának. Az üzemanyag árazása masszívan összefügg az olaj jegyzésével, amely szinte pillanatok alatt lőtt ki.

Hosszabb idő után újabb általános üzemanyagdrágulás kezdődik Magyarországon – derült ki a Holtankoljak tájékoztatásából.

tankolás
Üzemanyag: most hirdették ki – szombattól felmegy a benzin és a dízel ára / Fotó: Lapis Renáta / MTI

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint szombattól változást tapasztalhatnak a járműtulajdonosok mind a benzin, mind pedig a gázolaj nagykereskedelmi árában. Erre hosszú ideje nem volt példa 0ľ legutóbb a nyáron. A benzin literenkénti ára 4 forinttal, a dízelé 5 forinttal emelkedik.

A jelenlegi átlagárak a kutakon (2024. október 4-én) a következők:

  • 95-ös benzin: 584 forint/liter,
  • gázolaj: 590 forint/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől az üzemanyagárak pár forinttal eltérhetnek. Nagy a valószínűsége, hogy a benzinkutasok a mostani drágulást teljes egészében alkalmazni fogják, így aztán arra lehet számítani, hogy a hét végétől a benzin ára 585, a dízelé pedig 595 forint körül alakul.

Üzemanyag: megérkezett a bejelentés – nagy drágulás jön szombattól

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, kedd este Irán ballisztikus rakták százait zúdította Izraelre, válaszul a zsidó állam libanoni katonai akcióira. Ezzel párhuzamosan a Brent olaj jegyzése kilőtt: nagyon rövid időn belül a 70 dolláros szintről 75 dollár fölé ugrott, és már 78 dollár fölött tart. Ez pedig nyilvánvalóan lecsapódik az üzemanyagárakban is. A trendet a dollár-forint árfolyam is rontja: a vasárnapi 355-ös szintről mostanra a 364-es szinten is túljutott. Vagyis a magyar benzinkutak árazása nem sok jóval kecsegtet az autósoknak a következő napokban. 

Akárhogy is, összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 30, a dízelár pedig 12 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 111 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 29 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10-30 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ezer-kétezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Igaz, a közel-keleti helyzet alakulása nem segíti ezt a folyamatot.

Eddig örülhettek a magyarok az üzemanyagárnak

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az elmúlt hetek inkább az üzemanyagár-csökkenéséről szóltak, amelyet egyértelműen az izraeli háború eszkalációja szakított meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint szeptemberben Magyarországon a benzin átlagára 2 forinttal volt kedvezőbb a szomszédos országok átlagáránál, míg a gázolaj ára 1 forinttal került kevesebbe. A KSH adatai szerint mind a benzin, mind pedig a dízel üzemanyag átlagára érdemben csökkent az augusztusban mért értékekhez képest.

Az EU Weekly Oil Bulletin kimutatásában szeptemberben a 95-ös oktánszámú benzin átlagára Magyarországon 585 forint volt, ami 20 forintos csökkenést jelent az előző havi adatokhoz képest. A dízel szeptemberi átlagára 592 forint volt hazánkban, ami 19 forintos mérséklődésnek felel meg augusztushoz képest. A szomszédos országok közül szeptemberben

  • Ausztriában,
  • Horvátországban, 
  • Szerbiában,
  • Szlovéniában 
  • és Szlovákiában is

magasabb volt az átlagos benzinár. Míg a dízel átlagára

  • Ausztriában,
  • Horvátországban,
  • Szerbiában
  • és Szlovéniában

haladta meg a magyar értéket. „A KSH jelentése nyomán a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy a magyar üzemanyagárak továbbra is versenyképesek, és belesimulnak a szomszédos országok átlagába, összhangban a kormány céljaival. A kormány továbbra is bízik az üzemanyag-kereskedők együttműködésében” – írta a tárca pénteki közleményében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.