BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: nem ússzák meg a magyarok, hogy Irán megtámadta Izraelt – csütörtöktől emelik az árat

A magyarok is megérzik a kedd esti rakétazápor hatásait. Holnaptól drágul az üzemanyag, de csak részlegesen.

Kihirdették az új nagykereskedelmi üzemanyagárakat Magyarországon – írta meg a Holtankoljak.

B63X2655 másolat20221207 Tatabánya
Vége az üzemanyag árstopnak. 
Benzinkút  Tankolás 

Fotó: Flajsz Péter FP   24 Óra  HUSZ20221207 TatabányaVége az üzemanyag árstopnak. Benzinkút  Tankolás Fotó: Flajsz Péter FP   24 Óra  HUSZ
Üzemanyag: nem ússzák meg a magyarok, hogy Irán megtámadta Izraelt – holnaptól emelik az árat / Fotó: Flajsz Péter

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a döntés értelmében már csütörtöktől drágulás jön, igaz, csak részleges. A nagykereskedelmi árak ugyanis a benzin tekintetben nem változnak, a gázolaj nagykereskedelmi ára viszont

két forinttal emelkedik.

Ebből az is következik, hogy holnaptól magasabb áron tankolhatjuk a gázolajat. Jelenleg, október 2-án az alábbi átlagárakkal kalkulálhatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 584 Ft/liter,
  • gázolaj – 589 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző üzemanyagárak pár forinttal eltérhetnek.

Üzemanyag: nem ússzák meg a magyarok, hogy Irán megtámadta Izraelt

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, kedden este Irán ballisztikus rakták százait zúdította Izraelre válaszul a zsidó állam katonai akcióira Libanonban. Ezzel párhuzamosan a Brent olaj jegyzése kilőtt: nagyon rövid időn belül a 70 dolláros szintről 75 dollár fölé ugrott. Ez pedig nyilvánvalóan lecsapódik az üzemanyagárakban is. A trendet a dollár-forint árfolyam is rontja, ami a vasárnapi 355-ös szintről mostanra 360 fölött áll. Vagyis a magyar benzinkutak árazása nem sok jóval kecsegtet az autósoknak a következő napokban. 

Akárhogy is, összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 26, a dízelár pedig 7 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 15 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 34 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10-20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz-ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Igaz, a közel-keleti helyzet alakulása nem segíti ezt a folyamatot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.