BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
fegyvergyártás

Fegyvergyártás: csak suta támogatást kap Brüsszel kedvenc ágazata

Az újabb befektetés ellenére az EU messze le van maradva más gazdasági nagyhatalmak termeléséről. Az EBB ráadásul továbbra is óvatos a fegyvergyártással kapcsolatban, és csak ártalmatlan projekteket támogat.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) még több pénzt fektetne be az európai fegyvergyártásba, például a drónok, a műholdak és a kiberbiztonság területén, ám továbbra sem képes megfelelő haditervet kialakítani a kontinens védelmi iparának a fellendítésére, miközben más projekteket elhanyagolnak.

fegyvergyártás
Bár az EU hivatalosan támogatja a fegyvergyártást, valójában azonban a rendes pénzek elmaradnak / Fotó: AFP

A kedden bejelentett beruházás egy újabb próbálkozás arra, hogy kölcsönök segítségével fellendítsék Európa védelmi iparát, amely az Egyesült Államokra támaszkodó tagállamok elkényelmesedése miatt rengeteget veszített a méretéből és a termelési képességéből.

Egyértelmű, hogy meg kell erősítenünk az unió biztonsági és hadiiparát, ennek érdekében pedig további 8 milliárd eurót irányítottunk át erre a területre, hogy támogassuk a gyártási kapacitás bővítését 

– nyilatkozta Nadia Calvino, az EBB elnöke a Reutersnek. A pénzintézet eddig csak 2 milliárdot fektetett be az európai hadiiparba, hiába ígértek nagy méretű beruházásokat az utóbbi időben.

Ez azonban továbbra is csak szerény kísérlet arra, hogy az EU lépést tartson Oroszországgal, amely az egész gazdaságát a hadiállapothoz igazította. Ráadásul az EBB szerint a most bejelentett összeget csak egy új iroda létrehozása után, legkorábban 2024 második felében használnák fel.

Támogatott fegyvergyártás fegyverek nélkül

A blokk országai által támogatott bank jelentős pénzügyi befolyással rendelkezik még a kontinens határain túl is, ám a védelmi támogatások esetében szinte teljesen hatástalanná vált, mivel a vezetés és Brüsszel is óvatosan járn el a hadiiparral kapcsolatban.

Az EBB nemrégiben megváltoztatta a tevékenységét korlátozó szabályokat, lehetővé téve számára, hogy katonai gyártóknak is nyújthasson hitelt, illetve közvetve fektethessen be ilyen cégekbe. Eddig azonban csak néhány perifériás projektet, például egy lengyel műholdprojektet és egy német kereskedelmi dróngyártót támogatott, messze elkerülve a lőszerek és a fegyverek gyártását.

Tim Lawrenson, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének munkatársa szerint ugyanis a lépés szimbolikus jelentőségű, és jelzi a többi banknak, amelyek gyakran az EBB-től veszik a példát, hogy elfogadható a védelmi vállalatok támogatása.

A kifinomult, piacvezető európai fegyverek több ezer alkatrészből állnak, gyártásuk pedig idő-, szakértelem- és pénzigényes. Emiatt ezek a vállalatok nagyon nehezen tudnak hitelt vagy támogatásokat felvenni 

– mondta Lawrenson, ám szerinte ez elmaradt, és a pénzintézet most sietve próbálja jelezni más bankoknak, hogy kezdjék el támogatni a védelmi ágazatot.

Az Európai Unió, amely más nyugati szövetségesekkel együtt szeretné megfékezni az orosz előrenyomulást, és visszaszorítani az egyre magabiztosabb riválist, 2023 márciusában kezdeményezte, hogy 12 hónapon belül egymillió tüzérségi lövedéket szállítsanak Ukrajnának. A határidőre azonban alig több mint a felét szállította le ennek a mennyiségnek.

Közös európai fegyvergyártás: már az induláskor zátonyra futott a program

A tagállamok vezetői és az uniós tisztviselők nem jutnak túl a vitatkozáson. Brüsszel az európai védelmet is bekebelezné, a végrehajtásra azonban sem pénz, sem pedig jó ötletek nincsenek.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.