BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Anti-Government Protest in Jerusalem June 15

Az izraeli háború 261. napja – A harcok kezdete óta a legnagyobb tömegtüntetés volt Izraelben

Izraelben már hónapok óta minden szombat este utcára vonulnak a tüntetők a kormány ellen, amely szerintük sikertelenül vezeti a háborút, és nem tesz eleget a túszalkuért. A nagygyűlés befejeztével több tüntető gumiabroncsokat égetve elzárta az utat.

Izraelben szombaton este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Tel-Avivban a Hamász október 7-i támadása óta a legnagyobb tüntetésen – amelyen a szervezők becslése szerint százötvenezren voltak – beszédet mondott Juvál Diszkin, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat egykori vezetője és David Grossman, Izrael legismertebb kortárs írója.

Anti-Government Protest in Jerusalem June 15
Izraelben hónapok óta tüntetnek minden szombaton / Fotó: Middle East Images via AFP

A Sin Betet 2005 és 2011 között irányító Diszkin Benjámín Netanjáhút többször is Izrael történelme legrosszabb, bukott miniszterelnökének nevezte, és a választások lehető legkorábbi kiírását követelte. Grossman, Izrael legrangosabb Izrael-díjának és számos nemzetközi elismerésnek a birtokosa felszólította az izraelieket, hogy tüntetésekkel töltsék meg az utcákat, és harcoljanak hazájukért.

Mindennap megdöbbent a kormány hasznavehetetlensége, a háború sikertelen irányítása, a teljes győzelem hazugsága, a felelősség teljes kijátszása, a stratégiai kapcsolataink tönkretétele az Egyesült Államokkal

– mondta beszédében Diszkin. Hozzátette: a kormány elmulasztott minden lehetőséget, hogy visszahozza az elrabolt túszokat, akik továbbra is a Hamász fogságában sínylődnek Gázában. A tüntetésen ezrek ünnepelték az egyik fogságba hurcolt túsz, Naama Levy huszadik születésnapját. A nagygyűlés befejeztével több tüntető gumiabroncsokat égetve elzárta az utat.

Lovas rendőrökkel oszlatták őket, a videók tanúsága szerint a rendőrök a tömegbe lovagoltak, és fellökték a demonstrálókat, a tüntetők pedig megpróbálták megvédeni a földre kerülteket, köztük az egyik tévécsatornának az eseményről beszámoló riporternőjét. A rendőrség szóvivője később elnézést kért. A rendőrök megtisztították az utat és letartóztattak három tiltakozót. 

Izraelben már hónapok óta minden szombat este utcára vonulnak a tüntetők a kormány ellen, amely szerintük sikertelenül vezeti a háborút, és nem tesz eleget a túszalkuért. A harcok tavaly október 7-én kezdődtek, amikor a Hamász terrorszervezet fegyveresek ezreivel betört a Gázai övezet környékének izraeli településeire, ahol megöltek 1200 és túszul ejtettek 251 embert, akik közül 120-an jelenleg is a Gázai övezetben vannak.

Izrael brutális felvételt tett közzé egy Hamász-parancsnok likvidálásáról – videó

Az izraeli hadsereg (IDF) megdöbbentő videón mutatta be, hogyan likvidálták a Hamász egyik mesterlövészét, aki a Nukhba erők parancsnoka volt, és részt vett a terrorszervezet október 7-i támadásában. Az izraeli légierő (IAF) precíz és célzott csapást mért Ahmed Hasszan Szalame Alszauarkára az észak-gázai Beit Hanoun térségében.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.