BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupciós ügyben nyomoznak az EBB volt elnöke ellen

Werner Hoyer szerint az ellene felhozott vádak abszurdak és alaptalanok. Az Európai Beruházási Bank több mint 500 milliárd euró felett rendelkezik.

Korrupció, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés vádjával nyomoznak Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank volt elnöke ellen, ám a bankár szerint a vádak abszurdak és alaptalanok.

HOYER, Werner
Werner Hoyer tagadja a korrupciós vádakat / Fotó: Chris J. Ratcliffe

A 72 éves közgazdász ellen az Európai Ügyészség (EPPO) folytat nyomozást. Hoyer két cikluson keresztül, 12 éven át vezette a világ egyik legnagyobb multilaterális fejlesztési bankját, mely több mint 500 milliárd eurós eszközállománnyal rendelkezik. A bankár kulcsszerepet játszott a hitelintézet működésének zöldítésében, ám hárította azokat a törekvéseket, melyek nagyobb kockázatvállalás felé ösztökélték a bankot. 

Elnöki megbízatása az év elején járt le, amikor Nadia Calvino volt spanyol miniszterelnök-helyettes váltotta a bank élén.

A Financial Times kérdésére válaszolva Hoyer abszurdnak és alaptalannak nevezte a vádakat, most már azt várja, hogy az EPPO elvégzi a teljes körű nyomozást és tisztázza a történteket, valamint arra kérte az EBB-t, hogy működjön együtt az EPPO-val.

Az ügy az EPPO történetének az egyik legmagasabb szintű vizsgálata a szervezet 2021-es alapítása óta. Mind a két intézmény luxemburgi székhelyű egyébként. Az ügyészség hétfőn arról számolt be, hogy a bank elengedte két volt alkalmazottja mentelmi jogát, hogy a vizsgálatot le lehessen ellenük folytatni.

Hoyer ügyvédje szerint egy távozó bankár fizetése lehet a vádak között

A volt bankvezér ügyvédje szerint Hoyer kifejezetten kérte, hogy tekintsenek el a mentelmi jogától. A jogász szerint az ügy egy távozó volt bankár kompenzációjához köthető, melyet a bank elnökeként Hoyer is aláírt. Ugyanakkor szerinte a nyomozás indításának jogi követelményei kifejezetten alacsonyak az EPPO számára, ezért nem meglepő, hogy a papírok aláírójaként az ügyfele is része a vizsgálatnak. Ám hozzátette, hogy 

Hoyer nem vett részt a távozó bankár kilépéséről szóló tárgyalásokon. 

Az uniós tisztviselők mentelmi jogot élveznek, ha az intézményük azt nem vonja vissza.

Az EBB az eurózónát sújtó adósságválság után vezető Hoyer ambiciózus klímacélokat tűzött ki, ám oroszlánként vitte a bank legmagasabb hitelminősítését, így nem volt hajlandó a bank teljes mérlegét a válságkezelésre fordítani, legyen szó a koronavírus-válságról vagy épp az Ukrajna elleni orosz invázióról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.