BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor elmondta, miként lehetne már holnapra véget vetni az orosz-ukrán háborúnak

Az ukrajnai háború befejezése a magyar kormány legfontosabb célja az Európai Unió soros elnökeként – erről Orbán Viktor beszélt egy interjúban. A miniszterelnök szerint a harcokat a legegyszerűbben Donald Trump tudná megoldani, akinek ehhez csak két telefonhívást kellene elintéznie. A kormányfő a soros elnökség további célkitűzéseiről is beszélt.

Megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajna, Moldova és az Európai Unió között. A csatlakozási tárgyalások kezdetén a magyar kormány látja el az unió soros elnökségét, Orbán Viktor pedig ígéretet tett rá, hogy hazánk nem fogja hátráltatni a csatlakozási tárgyalásokat, de a kormányfő szerint továbbra sem jó terv egy olyan országgal bővíteni az uniót, amely éppen háborúban áll.

PM Giorgia Meloni hosts Hungary PM Viktor Orban
Orbán Viktor
Európai Uniós soros elnökség
migráció
ukrajnai háború
NATO
béke
Orbán Viktor szerint Donald Trump két telefonhívással véget vethetne az ukrajnai háborúnak / Fotó: AFP

A magyar miniszterelnök a Berliner Morgenpostnak adott interjúban beszélt arról, hogy a csatlakozási tárgyalások első lépésének annak kellene lenni, hogy felmérik egy olyan ország csatlakozását, amelynek a határai sem tisztázottak.

Orbán Viktor szerint a háború mielőbbi befejezésére kell koncentrálni. Úgy gondolja, hogy a harc akkor ér véget a leghamarabb, ha Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A kormányfő véleménye szerint 

Trumpnak mindössze két telefonhívásába kerülne, hogy már másnapra véget érjenek a harcok Ukrajnában.

Ezt követően Orbán Viktor elítélte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, de hozzátette, hogy őt sem Moszkva, sem Kijev érdekei nem érdeklik.

Nem Ukrajna vagy Oroszország érdekei érdekelnek, mindenekelőtt azt akarom, hogy a háború véget érjen, és legyen tűzszünet 

– mondta a miniszterelnök.

Ukrajnának le kell-e mondania a területeiről, hogy béke legyen?

Orbán Viktort az interjúban arról is kérdezték, hogy szerinte reális elvárás-e, hogy Ukrajna mondjon le egyes régióiról a békéért cserébe. Az orosz hadsereg 2014-ben a Krím félszigetet annektálta, majd 2022-ben további négy ukrán megyét csatolt megához. A nemzetközi közösség nem ismeri el Donyeck, Luhanszk, Zeporizzsja és Herszon annektálását, ráadásul a megyéket nem is teljes egészében tartja irányítása alatt Oroszország.

A kérdésre a magyar kormányfő azt felelte:

Nem tudjuk, pontosan mi lenne az orosz reakció, ha az Egyesült Államok vezetése azt mondaná, »figyeljenek, fejezzük be az öldöklést holnap reggel, és kezdjünk el tárgyalni«.

Ezt követően felidézte, hogy 2014-ben az akkori német kancellár, Angela Merkel képes volt izolálni a konfliktust a Krím félszigeten, erre 2021-ben Olaf Scholz már nem volt képes.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a NATO katonai missziót fog Ukrajnába küldeni, de ebből Magyarország kimarad. Hazánk sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem száll be a háborúba, hanem megmarad a béke szigetének.

Orbán Viktor az interjúban még sorba szedte a soros elnökként kitűzött célokat:

  • az ukrajnai háború befejezése,
  • az európai versenyképesség javítása,
  • a migráció kezelése,
  • az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése.

Valami készül: Orbán Viktor Brüsszelben tárgyalt Melonival

A Fidesz színeiben megválasztott 11 képviselő olasz sajtóértesülések szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába ül majd be az EP-ben. Orbán Viktor miniszterelnök Giorgia Melonival tárgyalt hétfőn, az olasz miniszterelnök ennek a pártszövetségnek az elnöke.

Orbán Viktor videót posztolt Giorgia Melonival

Orbán Viktor a Giorgia Melonival történt találkozója után az X-en posztolt egy videót, amelyben elítélte az Európai Néppárt (EPP) és a baloldal közeledését. Szerinte az EPP és a liberálisok alkuja szembemegy az Európai Unió szellemiségével, mivel a közösség csak kis részének az érdekeit veszik figyelembe.

A befogadás helyett a megosztottság magvait ültették el

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, hogy az unió vezetőinek minden tagállamot képviselniük kell, nem csak a baloldaliakat és a liberálisokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.