BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor titokzatos római látogatása: mindenki eszén túljárhat Európában a magyar miniszterelnök és az olasz kormányfő

A magyar miniszterelnök titokzatos látogatásra érkezett Rómába. A hírek szerint paktum születhetett Orbán Viktor és az olasz miniszterelnök között Európa jövőjéről. Ha ez igaz, Ursula von der Leyen nem örülhet.

Ahogy arra a Világgazdaság már szombaton felhívta a figyelmet, Orbán Viktor nagyon nehéz hét előtt áll. Múlt pénteken még Berlinben tanácskozott a német kancellárral, hétfőn pedig már Rómába utazott, hogy a hírek szerint sorsdöntő egyeztetést folytasson az olasz kormányfővel.

ORBÁN Viktor; MELONI, GiorgiaBrüsszel, 2024. február 1.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Giorgia Meloni olasz kormányfővel tárgyalásukon az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2024. február 1-jén.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánBrüsszel, 2024. február 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Giorgia Meloni olasz kormányfővel tárgyalásukon az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2024. február 1-jén.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor titokzatos római látogatása: mindenki eszén túljárhat Európában a magyar miniszterelnök és az olasz kormányfő / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ezzel korántsem ér véget a diplomáciai nagyüzem, hiszen a magyar miniszterelnököt június 26-án, szerdán már Emmanuel Macron francia államfő várja Párizsban. Majd a hét végén – miután néhány napja egy nem hivatalos állam- és kormányfői vacsorát már rendeztek – hivatalosan ülésezik az Európai Tanács, és véglegessé válik, hogy a következő ötéves uniós ciklusban mások mellett ki lesz az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke.

Ez most a legfontosabb uniós kérdés, amely alapjaiban határozza meg a brüsszeli politikát. Ahogy az már lenni szokott ilyenkor, új fejezetek nyílnak, az eddigi erőviszonyok már nem mérvadók, és mindenki tiszta lappal ül oda a képzeletbeli tárgyalóasztalhoz, amelynél pozíciókat osztanak, és alkuk sor követi egymást.

Most dől el, ki fogja Európát vezetni

A helyzet úgy fest, hogy az eddigi európai bizottsági elnöknek, a német Ursula von der Leyennek áll a zászló, és ő vezetheti a következő öt évben is az EU legfontosabb testületét. Csakhogy ez még nem lefutott meccs, ez tisztán érezhető a nyilvános információk alapján is. Azt pedig, hogy mi zajlik a színfalak mögött, még megbecsülni is nehéz, mindenesetre a sajtó próbálkozik serényen.

Egy biztos: miután a június 9-i uniós parlamenti választásokon a valódi jobboldali erők megerősödtek, a Von der Leyent eddig hatalomba segítő koalíció már nem tűnik lecserélhetetlennek. Sőt, van olyan forgatókönyv, amely szerint a konzervatív tömörülés adhat stabilitást az elnök asszony új ciklusának, persze nem ingyen.

Ahogy azt megírtuk korábban, Orbán Viktor egy hét leforgása alatt felkeresi a legerősebb európai államok vezetőit, és elérjük tárja, hogy Magyarország milyen napirendet ad a következő féléves uniós munkának, amelyet július 1-jén kezd meg soros elnökként. De már akkor is jeleztük, hogy ezenfelül az sem zárható ki, hogy a magyar miniszterelnök kétoldalú tárgyalásain Európa vezetőivel bizony a brüsszeli lapok leosztása is szóba kerül. Ebben pedig meghatározó lehet a hétfői római vizit az olasz kormányfőnél.

Paktum: erről állapodhatott meg Orbán Melonival

A tekintélyes olasz sajtó legalábbis egészen konkrét forgatókönyveket vázol. A La Repubblica szerint a kísérlet lényege, hogy a hétvégi francia választásig jegeljék Ursula von der Leyen véglegesítését, de úgy, hogy nyitva maradjon a tárgyalás lehetősége a bizottsági elnökkel. Miután csütörtökön már megkezdődik az EU-csúcs, az utolsó pillanatos manőverek tovább emelik a tétet. Legalább ennyire meglepő, hogy az olasz média szerint

Giorgia Meloni mégis azt tervezi, hogy a Fidesz–KDNP 11 képviselőjét meghívja a konzervatív uniós frakcióba, az ECR-be.

Pedig az eddigi nyilatkozatokból inkább úgy tűnt, hogy ez a hajó már elment.

Csakhogy arról is lehet olvasni, hogy Ursula von der Leyen újraválasztásának úgy lehet többsége az Európai Parlamentben, hogy ehhez a többséget az ECR biztosítaná. Ez pedig olyan erős pozíciót jelentene a Meloni által vezetett tömbnek, hogy lényegében bármit kérhetnek és tehetnek cserébe. Lehet, hogy ezzel élni is fognak, de egyelőre az a cél, hogy lelassítsák Ursula von der Leyen újrázását legalább addig, amíg ki nem derül, hogy tovább erősödik-e Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése Franciaországban. Ha igen, az alapjaiban rajzolhatja át a brüsszeli erőviszonyokat.

Addig Meloni és Orbán – ahogy az olasz sajtó fogalmaz – paktumot köthettek, hogy időt nyerjenek. „Sokkal többről van szó, mint az EU soros elnöksége, a tárgyalóasztalnál a konzervatívok jövője és Von der Leyen uniós biztosi kinevezése a tét” – írták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.