BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új főpolgármester-választás: érkezik a bíróság végső bejelentése – eldől, hogy mi vár Karácsonyra és Vitézyre

Talán még sose húzódott el ennyire egy választás végeredménye sem Magyarországon. Június 9. óta nem lehet biztosan tudni, ki lesz Budapest következő főpolgármestere. Most viszont pont kerül az ügyre, és kiderül, lesz-e új főpolgármester-választás.

Akár még kedden, de legkésőbb szerdán nyilvánosságra hozzák a végső döntést arról, hogy megismétlik-e, vagy sem a főpolgármester-választást – értesült a Világgazdaság.

Vitézy, Karácsony
Új főpolgármester-választás: érkezik a bíróság végső bejelentése – eldől, hogy mi vár Karácsonyra és Vitézyre / Fotó: Soos Bertalan                       

Ahogy arról lapunk néhány napja beszámolt, a Kúriának arról kell határoznia, hogy 

  1. megsemmisíti-e a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal kitűzi a megismételt szavazás időpontját az egész városban (ezt Karácsony Gergely indítványozta),
  2. csak Budapest IV. és VII. kerületében írjanak-e ki új szavazást, miután itt kifogásolható módon jelenítették meg a szavazólapot (ez már Vitézy Dávid kérelme).

Mind a jelenlegi főpolgármester, mind kihívója a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 14-én kihirdetett végeredményét fellebbezte meg a legfőbb bírói szinten. Mint ismert, Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal szerzett többet Vitézy Dávidnál.

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról. A jogorvoslati kérelem elbírálásának határideje a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap.

Ez szabály szerint június 26-án, szerdán telik le.

Tehát legkésőbb holnapig biztosan eldől, hogy helyt adnak-e egyik vagy másik, esetleg mindkét fellebbezésnek, vagy pedig elutasítják azokat. 

Ha lesz, mikor tartják az új főpolgármester-választást?

Ha az előbbi döntés születik, akkor a legfontosabb kérdés az lesz, hogy mikorra írják ki a megismételt választást.

Ennek eldöntésére ugyancsak a választási törvény ad támpontot. Ebben az olvasható, hogy „amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki”.

Tehát ha lesz új főpolgármester-választás vagy kerületi szavazás, azt a bíróság fogja kitűzni, és az is tudható, hogy legkésőbb mikorra. A megismételtetett szavazást az eredeti, 2024. 06. 09-i választás időpontjától számított 30 napon belül kell kiírni. A főpolgármester-választás esetében 

a legkésőbbi időpont tehát 2024. július 7., vasárnap.

Vagyis ha úgy alakul, hogy a Kúria tényleg megismételteti a voksolást (ez inkább meglepetést okozna), akkor a következő szűk másfél hétben kell azt lebonyolítani. Természetesen nem muszáj az utolsó dátumot választani, július 7-nél korábban is sort keríthetnek rá. Később viszont a törvény értelmében már nem.

A teljes kép érdekében azt még hozzá kell tenni, hogy ha a kérelmezők közül valaki nem fogadja el a Kúria döntését a fellebbezésekről, akkor három napon belül az Alkotmánybírósághoz fordulhat, a taláros testületnek pedig hat napja van mérlegelni. Vagyis a szélsőséges forgatókönyv szerint a június 26-án hozott kúriai döntés június 29-ig megtámadható az Alkotmánybíróságon, amely július 5-ig zárhatja le a kérdést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.