BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány egyetértést érzékelt - Fodorral tárgyalt a kormányfő

Két lépcsőben tárgyalnak majd egymással a szocialisták és a liberálisok a nyár folyamán a kisebbségi kormány esetleges SZDSZ-es támogatásáról - derült ki a két párt vezetőségének keddi találkozóját követően.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a megbeszélést követően elmondta: "egyetértést érzékelt" abban, hogy az MSZP és az SZDSZ is az ország sikerét kívánja, s úgy látják, ehhez a kormányzás sikerén keresztül vezet az út.

A kormányfő szerint a kormányzásban lezárult egy szakasz, amely az egyensúlyteremtésről és a szerkezeti átalakítások elindításáról szólt; a most kezdődő, második szakasz célja a gazdaság felpörgetése és a szociális biztonság megőrzése. Az új szakaszban a kormánynak új kezdeményezései lesznek, ezekről tárgyal majd a liberálisokkal. Az első lépcsőben a kormányzati politikai stratégia fő irányairól, a másodikban pedig már a törvényhozási javaslatokról.

A meghatározott területekben a miniszterelnök szerint egyezség van a két párt között, ezek: az adó- és járulékrendszer megújítása, a szociális rendszer átalakítása úgy, hogy az munkára ösztönözzön, ehhez kapcsolódóan az oktatás átalakítása, s mindezek "megtámogatása" fejlesztéspolitikával. Közös kapcsolódási pont még a közélet tisztasága, s a Budapest-szerződés betartása.

Magyarországon kisebbségi kormány működik, az SZDSZ pedig felelős ellenzéki pártként kíván dolgozni - jelentette ki Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint az ország érdeke, hogy cselekvőképes kormánya legyen, ehhez cselekvési tervet kell készíteni. Ha ezt megismerték a liberálisok, akkor döntik el, tudják-e támogatni. Ha nem, akkor következhetnek az újabb lépések, szakértői, vagy szakértő jellegű kormány szorgalmazása a parlamenti pártokkal, s ha ez sem működik, akkor az előrehozott választás.

Fodor Gábor kiemelte: a megbeszélésen azonban ezekről nem volt szó, a cselekvési tervről tárgyaltak. Az SZDSZ-es tárgyalódelegációban jelen volt Kóka János frakcióvezető is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.