BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs egy tekintélyes brüsszeli káderrel erősít az uniós elnökségre

Mogens Peter Carl személyében egy rangos és sikeres brüsszeli kádert akar csatasorba állítani a francia kormány a július 1-jével kezdődő, soros EU-elnöki funkció minél hatékonyabb ellátására.

 A dán szakember a Cambridge Egyetemen szerzett közgazdász végzettséget, a világkereskedelmi és ezzel összefüggésben a környezetvédelmi ügyek nagy szakértőjének tartják. Párizsban Carl – akinek francia felesége van, és kiválóan beszél franciául – a környezetvédelmi miniszter mellett tevékenykedne.

A munkája részeként megoldásokat kellene keresnie a közlekedési eszközök – kiemelten a személyautók – károsanyag-kibocsátásának visszafogására, a légköri terhelhetőségi kvóták kereskedelmének kiterjesztésére, és a megújuló energiaforrások széles körű felhasználására.

A Financial Times szerint roppant ritka fejlemény, hogy a jól fizető állásokat kínáló brüsszeli apparátusból valaki egy tagállami közszolgálati pozícióba távozzon. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso eddig nagyban támaszkodott Carl szolgálataira, akinek fő feladatává tette a károsanyag-kibocsátási normák elfogadtatását a tagállamok kormányaival.

Brüsszelben állítólag nem akadályozzák távozását, néhány európai kormánynál azonban riadalmat okozna, ha a dán szakértő a francia kormány megbízásából lépne fel. Párizs ugyanis azt szeretné, ha lenne néhány kiemelt gazdasági ágazat – például a nehézipar és a vegyipar – amelyet ki lehetne vonni a légköri terhelhetőségi kvóták hatálya alól, amit maga Carl is támogat. Brüsszelben a szakembert korábban át kellett helyezni, mert feloldhatatlan ellentmondásba keveredett Peter Mandelson kereskedelmi ügyekben illetékes biztossal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.