BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva közösen védené az EU-t és volt Szovjetunió államait

Vancouvertől – keleti irányba haladva – Vlagyivosztokig terjedő, egységes biztonsági rendszert javasoltak orosz diplomaták Brüsszelben, a ma kezdett NATO nagyköveti tanácskozásnak.

Az indítványról Dmitrij Medvegyev orosz elnök már két beszédében is szólt, de csak a mostani NATO-orosz ülésen terjesztették elő hivatalos formában. Moszkvai elképzelések szerint egy jogilag kötelező biztonsági paktumot kellene kötni, amelyhez az államok egyenként csatlakoznának.

Az új intézményben egy közös biztonsági ernyő alá lenne vonva az EU, a NATO, az EBESZ, a FÁK, és a CSTO. A felsoroltak közül az utóbbi a szovjet utódállamokat tömörítő biztonsági szervezet (Collective Security Treaty Organization), amelyből Azerbajdzsán és Grúzia 1999-ben lépett ki, ez utóbbi jelenleg NATO-tagságra pályázik.

A Moszkva által javasolt páneurópai biztonsági rendszerben kellene kezelni az észak-atlanti katonai szervezet kibővítését, az illegális migráció, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés ügyét, illetve a terrorizmus elleni harcot. A megkötendő paktumot egy, Moszkva által összehívandó nemzetközi fórumon kellene kimunkálni, egy nyílt és kollektív biztonsági rendszer megteremtése céljából. Erről a június elei berlini látogatásán az orosz elnök azt mondta, hogy az atlanticizmus, mint a biztonság egyetlen bázisa kimerült, ezért új rendszert kell kimunkálni.

A témában korábban mondott beszédeket NATO-körökben fanyalogva fogadták, mert a javaslat – úgymond – gyengítené a katonai szervezetet, főleg azáltal, hogy külső vétóra teremtene lehetőséget. Az EUobserver szerint orosz diplomaták a mostani előterjesztés előtt is fel voltak készülve az indítvány hűvös fogadtatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.