BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bauer: mit tegyen az SZDSZ? A bénultságból ki kell lépni

Bauer Tamás újabb, a Népszabadságban közölt nyílt levelében arra hívja fel Fodor Gábor figyelmét: a szakértői kormány nem oldja meg a problémát, mivel működéséhez szintén a parlamenti többség támogatása szükséges.

Bauer Tamás a Népszabadságban megjelenő levelében leszögezi: jogosan említi Fodor Gábor, hogy korábban gyakran kelt ki a látszatpolitizálás ellen és valóban többször vádolta őket megfutamodással. A közgazdász szerint a kérdés az: mit tegyen ebben a helyzetben az SZDSZ, nevezetesen, hogy egy a reformokat fontosnak tekintő párthoz csatlakozzon-e vagy egy olyanhoz, amely szerint a liberalizmus ördögi találmány.

Nem a reformpolitika feladásához kell asszisztálnia az SZDSZ-nek, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc megbuktatása sem lehet a cél. Bauer szerint a kérdés az, milyen reformlépéseket tehet meg a kormány, fel is vázol ezek közül néhányat.

Az első az MSZP és az SZDSZ nyugdíjpolitikával kapcsolatos eltérő nézeteit békítené össze. Jelenleg az SZDSZ az adóterhek  és ezzel együtt a kiadások csökkentése mellett foglal állást, ez pedig – kimondatlanul is – szigorúbb nyugdíjszabályokat jelent.

Az MSZP azonban nem hajlandó engedni a szociális biztonságból, ezt a helyzetet oldaná fel Bauer úgy, hogy elegyítené a svájci indexálást és az inflációkövető emelést. Eszerint a nyugdíj első negyvenezer forintjára a svájci indexálás vonatkozna, míg az efölötti rész az infláció mértékével növekedne. Így növekedne a nyugdíjak reálértéke, de lassabban növekednének a nyugdíjkiadások.

Szintén ellenkezik az SZDSZ és az MSZP véleménye az ingatlanadó tekintetében. Bauer az ellentmondást úgy oldaná föl, hogy mentesítené alóla az ingatlan első húszmillió forintját, illetve a nyugdíjas által legalább 2008. január elseje óta lakott ingatlanokat értéktől függetlenül. A közgazdász szerint ez méltányos terhelést jelentene, a szociális biztonság fenyegetése nélkül.

Újabb kiadáscsökkentési lehetőséget lát Bauer az egyházi iskolák támogatása terén, ahol visszatérne a Vatikáni szerződése eredeti pontjaihoz a Fidesz által kiterjesztett verzió helyett. Mindezt azzal erősítené meg, hogy a teljes állami finanszírozás csak a már egyházi kézben lévő iskolákat illetné meg, az újonnan létesülő intézmények csak normatív támogatást kapnának.

Bauer Tamás szerint ezek a példák érzékeltetik: találhatóak olyan pontok, ahol – még ha részlegesen is – de érvényesülhetnek az SZDSZ reformszándékai és ezeken kívül még számos kompromisszum köthető. A közgazdász szerint ezért jó lenne, ha a bénultságból kilépve lépéseket tenne az SZDSZ és nem veszne el a választásokig hátralévő másfél év.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.