BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: az SZDSZ elnöke fel akarja mondani a szövetséget

Gyurcsány Ferenc szerint veszélybe került az MSZP és az SZDSZ között 1994-ben létrejött stratégiai szövetség, mert a liberálisok a szociális biztonság rovására is csökkentenék az adókat, és Fodor Gábor SZDSZ-elnök saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP között félúton határozza meg.

Az MSZP elnöke a blogjában ismertette, miről beszélt a párt hétfői frakcióülésén. A pártelnök az MSZP évadnyitó frakcióülésén jelentette be, hogy kedden az országos elnökségnek javasolni fogja a párt legmagasabb döntéshozó fórumának összehívását szeptember 27-re.

Az MSZP elnöke blogjában azt írta: a Demokratikus Charta (1991-es) megalapítása, majd az 1994-ben megkötött kormánykoalíció nyomán az MSZP és az SZDSZ között stratégiai szövetség jött létre, amely független attól, hogy a két párt éppen kormányon vagy ellenzékben van. "Ez a szövetség ma veszélybe került, egyre több jel utal arra, hogy ezt az SZDSZ, illetve annak elnöke fel akarja mondani" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Mint írta, e szövetség alapján a gazdaság modernizációja a liberális elvek mentén és a társadalmi igazságosság, mint szociáldemokrata érték figyelembevételével történt. A szövetség alapja volt még az "antidemokratikus, antiparlamentarista, szélsőséges, radikális és populista eszmék és politika elutasítása" is - számol be a KlubRádió az MTI alapján.

Gyurcsány szerint pártjának három lehetősége van: vagy támogatja az előrehozott választások kiírását, vagy új kormányt állít, vagy megpróbál a jelenlegi kormányt támogatva parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.