BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Radnóti: Fodor szájából csak üres általánosságokat hallani

Fejeződjék már be a politikai végvonaglás, rövidítsük le a hosszú és kínos haldoklás folyamatát, s kezdődjék el, aminek jelenlegi ismereteink szerint nincs alternatívája, az új Fidesz-kormány működése – ez lehet Radnóti Sándor szerint az SZDSZ jelenlegi politikájának egyik célja.

Az irodalomtörténész, liberális értelmiségi a Népszabadság vélemény rovatában kifejti, Fodor politikájának három következménye lehet, ezek közül a fent vázolt első kettős eutanáziát jelentene, s a szocialista kormány szenvedéseinek lerövidítése mellett az SZDSZ öngyilkossága is.

Másik forgatókönyv Radnóti szerint egy olyan kormány létrehozása, amelyet csak a szakértelem irányít, nincsenek politikai érdekei, s így politikailag felelőtlen. Ennek a megoldásnak azonban gyakorlati lehetősége nincs: a szakértői kormány is politikai megfontolások elé kerül, ha többséget akar szerezni költségvetésének.

Radnóti elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a szakértői kormány csak duma, s valójában arról van szó, hogy az SZDSZ azzal a föltétellel járulna hozzá a koalíció helyreállításához, hogy létrejöjjön egy olyan kormány, amely politikai túlélés helyett visszatér a reformok politikájához, és minél több visszavonhatatlan szerkezeti átalakítást hozzon létre a következő választásokon való kódolható bukásáig.

E harmadik, az elsőhöz hasonlóan öngyilkos politika, de legalább benne van a nagyszerű halál esélye. Ezzel szemben sajnos Fodor Gábor szájából csak üres általánosságokat lehet hallani, és nem hallatja szavát az SZDSZ klasszikus témáiban, holott a társadalmi válság éppen azokban mutatkozik.

Az SZDSZ-nek nincs markáns álláspontja a polgármesterek rasszista lázadásával szemben, nem teszi világossá, hogy a Fidesz politikája antidemokratikus, s várható győzelme esetén ellenállásra kell fölkészülni, s distanciálja magát az újjáalakult Magyar Demokratikus Chartától, mert inkább látja benne a miniszterelnök túlélési taktikázását, mint azt a társadalmi értelmiségi igényt, amelyet az aláírók száma és minősége mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.