BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A Watergate is szíven ütött, de nem ennyire" – Oliver Stone új filmjéről

Oliver Stone a HVG-nek adott interjújában új, "W" című filmjéről beszélt. Mint mondta, jobb, hogy külföldön készület el, mert így senki nem akart "belekotyogni".

Oliver Stone nem talált hazai finanszírozót az amerikai elnökről szóló filmjéhez, ennek oka a rendező szerint az, hogy az ottani "nagykutyák" közül már senkit nem érdekel Bush. Mint azt a HVG-nek adott interjújában elmondta: meggyőződése, hogy Bush az elmúlt húsz év legérdekesebb politikai személyisége. Oliver Stone elmondta: soha nem "csiklandozta még ennyire egy téma", leszámítva a vietnámi háborút.

Véleménye szerint az amerikai elnök minden törvényt felrúgott, így már azt sem lehet tudni, mi illegális és mi nem. A rendező szerint függetlenül attól, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, nehéz lesz visszafordítani a Bush által megkezdett folyamatokat, például a lehallgatási törvényt.

Stone az elnök múltját és családi hátterét is kutatta filmjének elkészítéséhez, ebből számára az derül ki, hogy megszállott, aki nem érti meg, hogy az élet sokkal bonyolultabb, mint aminek látszik, ezért nem olvas és akkor is meg van győződve saját igazáról, amikor téved. Mint mondta, Bush akkor vált volna tragikus hőssé, ha 2001 óta változott volna a karaktere. Ez viszont nem történt meg, ma is ugyanolyan szenvtelen arccal követeli a több százmilliárd dolláros segélyt a Kongresszustól, mint korábban a hatalmat.

A rendező, aki húsz évvel ezelőtt a Tőzsdecápákban mutatta be a Wall Street kegyetlenségét, ma úgy véli: a pénzügyi világ azóta jóval gátlástalanabb lett és még a nukleáris terrorból is hajlandó lenne pénzt csinálni. Stone szerint Bush-nak köszönhető a piaci szabályozók megszűnése is.

Oliver Stone hozzátette: nem gyűlölködni akart "W" című filmjével, hanem elgondolkodtatni. Igaz, ez veszélyes tevékenység, hiszen – mint mondta – ez a társadalom bünteti a gondolkodást, másképp viszont nem tudja kioltani a saját félelmeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.