BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: a számok "egyikén-másikán" változtatni kell

Gyurcsány Ferenc szerint ma sokkal jobbak a tárgyalás és a megegyezés feltételei és lehetősége az SZDSZ-szel, mint pár héttel ezelőtt. Az MSZP elnöke pártja kongresszusa előtt a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, a korábbinál nagyobb esélyt lát arra, hogy a költségvetéshez megszerezzék a liberálisok támogatását.

A pártelnök-kormányfő szerint az SZDSZ most éppúgy a politikájának átgondolására kényszerül, mint a kormány, és az ellenzék többi pártja is. Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetés fontos számainak "egyikén-másikán" változtatni kell - idézi a Híradó a távirati irodát.

Mint mondta, az elmúlt napokban világszerte felismerték, hogy a gazdaság nem a nyáron feltételezett pályán fog haladni. Úgy látja, a válság hatással lesz a növekedésre, az inflációra, az árfolyamra és a bérekre is. A kormányfő szerint a történtek után át kell gondolni, mit lehet tenni az adórendszerben és az állami kiadásokban.

Azt hangoztatta, hogy ebben a helyzetben fontos lenne a pénzpiaci szereplők, a munkaadók, a munkavállalók, a parlamenti pártok együttműködése. Közölte, morális kötelességnek tartja a szombati kongresszus megtartását, mert a kisebbségi kormány irányítására fölhatalmazást kell kérnie pártjától.



Jelezte, ő már fél évvel ezelőtt is azon volt, hogy legyen kongresszus, de akkor az elnökségben még nem volt meg ehhez a többsége. Mint mondta, a kongresszuson a küldöttek dönthetnek abban, mit akarnak; kisebbségi kormányzást, előre hozott választásokat, vagy meg akarnak nevezni egy olyan jelöltet, akinek a többség létrehozására nagyobb esélye van, mint neki. Gyurcsány Ferenc elmondta, a kongresszuson arról fognak beszélni, hogy "a világban zajló zűrzavarban" miként tudják a helyzetet rövid távon stabilizálni, továbbá arról: hosszabb távon mi az az irány, amely megőrzi a liberálisok reformszándékát és ugyanakkor az MSZP szociális elkötelezettségét is.

Úgy fogalmazott, nincs egyetlen, nagy hatóerejű pirula a komoly társadalmi bajokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.