BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: "Ez egy igazi rövid távú párbaj"

A miniszterelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: a mai kamatdöntés a forint elleni spekulációs támadás gyors elhárítására irányul, később sor kerülhet az alapkamat visszaállítására.

Gyurcsány Ferenc az MNB mai döntésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „ez egy igazi rövid távú párbaj” a spekulánsok és a Monetáris Tanács között. A miniszterelnök szerint az alapkamat megemelésével a Jegybank a nemzetközi gyakorlatot követte, példaként említve: külföldön előfordult, hogy "400 százalékos kamatot csináltak".

Mint mondta, a későbbiekben az alapkamat csökkentésére kerülhet sor. Hangsúlyozta, hogy ha a Bankszövetség nem fogadta volna el a devizahiteleseknek javasolt mentőcsomagot, azt jogszabályilag kényszerítették volna ki.

A költségvetést érintő javaslatokat két csoportba osztotta. Az egyik változat szerint megemelnék a jelenleg 300 milliárdra tervezett tartalékot, ezzel összhangban áttervezve a kiadásokat. A másik lehetőség, hogy alacsonyabb növekedéssel számolva terveznék újra a költségvetést, szintén a kiadások áttervezésével.

A miniszterelnök nem árult el konkrétumot azzal kapcsolatban: milyen területeket érinthetnek az esetleges költségvetési megszorítások. A mai ötpárti tárgyaláson felmerülő javaslatok közül az adó egyszerűsítésre és a gazdaság kifehérítésére vonatkozó javaslatokat tartotta megfontolandónak.

A cél a kiegyensúlyozott gazdasági döntések meghozatala, amelyek mellé – mint mondta – oda fog állni, akkor is, ha ezek nehéznek bizonyulnak. „Elsősorban a hazámat szolgálom” – jelentette ki, kiemelve, hogy nem követeli el újra az őszödi hibát, hanem „odaáll az emberek elé” és megfelelően tájékoztatja őket az esetlegesen várható nehézségekről.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: mindenki gondolja át, aki devizahitelt tervez felvenni, hogy vajon akkor is tudja-e majd fizetni a törlesztő-részleteket, ha azok esetleg 10 százalékkal magasabbak lesznek a jelenleginél.

A miniszterelnök azt javasolja: akinek nem sürgős, inkább várjon egy-két hónapot a devizahitel-felvétellel, akkor talán kedvezőbb lesz az árfolyam.

Az ATV műsorában szóba került a Fidesz mai kijelentése, miszerint a miniszterelnök csere is szükséges lenne a gazdasági válság megoldásához. Gyurcsány Ferenc erről annyit mondott: a jobboldal 2004 óta próbálja őt elmozdítani pozíciójából. „Megértem, hogy Orbán Viktor könnyebb ellenfelet szeretne, mint én” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy most nem a két párt közötti csatározás a fontos.

„Az a dolgom, hogy emlékeztessek arra, mit jelent hazafinak lenni” – jelentette ki az október 23-i ünnepségeken esetleg kialakuló zavargásokkal kapcsolatban, ismét hangsúlyozva, hogy az országnak most rendre és békére van szüksége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.