BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tölgyessy: vaskézzel kinyomják a társadalom szivacsából a vizet

A szombati nemzeti csúcsnak nincs győztese, legfeljebb senki nem veszített, a találkozó egyetlen haszna, hogy az ország koncentráltan találkozott azzal, hogy baj lehet – mondja Tölgyessy Péter.

Az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában megszólaló alkotmányjogász szerint a megegyezés nem került közelebb, folytatódik a hideg polgárháborús játszma, a lehetőségét viszont mindenki kihasználta.

A lehetőséget mindenki jól kihasználta, Gyurcsány Ferenc kormányfőként tudott megjelenni és több csoport előtt felmutatni, hogy az ellenzék elképzelései nem megvalósíthatók, Orbán Viktor a „nép hangján" szólalt meg, amivel szilárdíthatta pozícióját a választók körében. Az alkotmányjogász szerint egyértelműen jól jött ki a találkozóból a múlt héten még a frakciójáért aggódó Dávid Ibolya is, aki a túlságosan is korrekt Fodor Gáborral szemben minden kockázat nélkül, nyersen, "őszintén", sokszor populista módon kimondta, mit is kell csinálni.

A módosított költségvetésről Tölgyessy Péter azt mondta, az már nem választási büdzsé, Gyurcsány Ferenc biztosan nem ezzel akarja, fogja megnyerni a következő választást. Bár a számokat alapjában nem nagyon írták át, és a szerkezet is változatlan maradt, az alkotmányjogász szerint az új költségvetés akár meg is állhat a lábán, ha lecsendesedik a pénzpiaci válság, probléma akkor lehet, ha a most vártnál kisebb, esetleg negatív lesz a gazdasági növekedés, akkor ugyanis borul az egész, és további megszorításokra lehet szükség. Tölgyessy a mostani lépéseket rövid távú válságkezelésnek tartja, amikor „vaskézzel kinyomják a társadalom szivacsából a vizet, de a szivacs szerkezetét nem változtatják meg”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.