BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Szégyen az lenne, ha nem tudnánk kifizetni a nyugdíjakat"

A miniszterelnök a Vasárnapi Híreknek az IMF kölcsönnel kapcsolatban úgy nyilatkozott: az lenne a szégyen, ha a munkásemberek elveszítenék a jövedelmük 30 százalékát és ha nem tudnák kifizetni a nyugdíjakat.

Arra a kérdésre, milyen érvvel vitatná, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint szégyen, hogy Magyarország a valutalaphoz fordult, Gyurcsány Ferenc közölte: "Az lenne a szégyen, ha Magyarországon a munkásemberek elveszítenék a jövedelmük 30 százalékát.

Mint mondta, lehet, hogy az tragédia lenne. Úgy fogalmazott: szégyen az lenne, ha nem tudnánk kifizetni a nyugdíjakat." Az, amit Orbán Viktor javasol, ezt eredményezhetné, mert az IMF biztosította háttér nélkül "Magyarországon államfinanszírozásai csődhelyzet veszélye állt volna be" – idézi a miniszterelnököt az MTI nyomán a híradó.hu.

Szerinte az a veszély is fennállt, hogy az állam papírjait a külföld nem vásárolja meg, a lejárt kötvényeket nem hosszabbítják meg és az államnak valamennyi bevételét azok kifizetésére kellett volna fordítania.

Akkor pedig valószínűleg három hónap, vagy fél év múlva veszélybe kerül a tanárok, az orvosok fizetése, valamint a nyugdíjak kifizetése. Ez egy igazi, komoly válság lehetősége volt, amitől - a miniszterelnök szerint - sikerült megóvni az országot.

Arra a kérdésre, vajon fennállt-e az államcsőd lehetősége a kormányfő azt válaszolta: "Ebből államcsőd és szociális válság egyidejűleg alakulhatott volna ki, hogy ha nem tesszük jól a dolgunkat."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.