BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb ötpárti volt a parlamentben

Ötpárti egyeztetés volt hétfőn a parlamentben a szombati révkomáromi Fico-Gyurcsány találkozóról a kormányfő kezdeményezésére.

Az álláspontok:

Fidesz: Fontos, hogy politikai nyilatkozatot tegyünk a kialakult helyzetben – közölte Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes. Vonja vissza továbbá a szlovák törvényhozás azt a diszkriminatív határozati javaslatát, amely megnehezítené a határon túli magyarok anyaországgal való kapcsolattartási jogát - szögezte le Németh. A párt szerint a dunaszerdahelyi akció magyarellenes és megfélemlítő volt, valamint Szlovákiában kormányzati rangra emelkedett a magyarellenesség.

KDNP: A különbség az a két ország között, hogy Magyarország részéről a magán- és civilszféra akciójáról volt szó, míg Szlovákiában közjogi törvény készül – erősítette meg a Fidesz álláspontját Semjén Zsolt pártelnök-frakcióvezető.

SZDSZ: A két ország demokratikus politikai erőinek együtt kell működnie, ezt tovább kell folytatni – véli Fodor Gábor pártelnök. Magyarországon parlamenten kívüli erőkről van szó, míg Szlovákiában a szélsőségesek bent vannak az Országgyűlésben. Világos és egyértelmű állásfoglalásra van szükség, és vizsgálatot várunk a szlovák kormánytól a dunaszerdahelyi ügyben – tette hozzá. Úgy véli, módosításokkal támogatható a Fidesz politikai nyilatkozata. Fontos ugyanakkor, hogy ez ötpárti legyen- szögezte le.

MSZP: Tájékoztattam a pártokat, az alapvető kérdésekben egyetértés volt, s ez fontos – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök. A következő napokban, hetekben derül ki, hogy a 6 pontos javaslatcsomagunkból mi lesz. Mi teljesíteni fogjuk, ami ránk vonatkozik, de fontos a viszonosság elve is - emelte ki. Úgy látja, szükség lesz továbbá bizonyos jogszabályi normák korrekciójára, hogy fel lehessen lépni a szélsőséges, fasisztoid, radikális csoportok ellen. Az Igazságügyi Minisztériumé ebben a kezdeményező szerep, javaslatok lesznek, és ez majd az alkotmányügyi bizottság elé kerül.

MDF: Az ilyen konfliktushelyzetek kezelésére alkalmas rendszert kell kiépíteni, felépíteni közösen a szlovákokkal – tájékoztatott a párt javaslatáról Herényi Károly frakcióvezető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.