BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzése miatt lecsukták a közgazdászt - Leértékelődik-e a hazai valuta?

Majd két hónappal ezelőtt történt, hogy a titkosrendőrség elfogott egy közgazdász tanárt Lettországban, mert egy újságnak azt nyilatkozta: a hazai valuta le fog értékelődni. Akkori tanácsa: az emberek vegyék ki a pénzüket a bankokból vagy váltsák át.

A lett kormány mindemellett ma ismét kiállt a szólásszabadság mellett.

Dimitrijs Smirnovot két napig tartották fogva, de az országot még ma sem hagyhatja el. A közgazdász a BBC-nek elmondta: azzal vádolják, hogy szándékosan akarta az ország pénzügyi rendszerét destabilizálni. Akkori elemzésében az IMF-re hivatkozott, szerinte a nemzetközi szervezet elvárta a lett központi banktól a leértékelést. A nemzeti média töretlenül kiáll mellette.

A rendőrség később elmondta: egy pénzügyi felügyeleti intézettől érkezett a panasz.

Smirnov – saját elmondása szerint – a jövőben jobban odafigyel arra, mit mond. „Persze, hogy óvatosabb leszek. Nem akarok megint börtönbe menni.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.