BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegpusztító terrortámadás 2013-ig? - "Valószínű"

Az amerikai Kongresszus által kijelölt vizsgálóbizottság jelentése szerint valószínű, hogy a terroristák még 2013 előtt biológiai és nukleáris fegyverekkel támadnak majd.

A tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus elterjedésének megelőzésével foglalkozó bizottság jelentése szerint az Egyesült Államok biztonsági szintje csökken. A kongresszus szakértőinek ma nyilvánosságra hozott jelentése leszögezi: valószínű, hogy a terroristák még 2013 előtt biológia és nukleáris fegyvereket vetnek be – tudósít a Washington Post.

A jelentés Pakisztánt jelöli meg az egyik legnagyobb veszélyforrásként, mivel az ország terrorista hálózatairól, instabilitásáról és arról, hogy nukleáris fegyverekkel rendelkezik. A szerzők szerint ezért az új amerikai kormánynak "döntő lépést" kell tennie ezügyben.

A Kongresszus kijelölt tagjai tavaly kezdtek el dolgozni a jelentésen, amelyhez 260 szakértőt kérdeztek meg a világ minden tájáról. A végkövetkeztetés szerint nagyobb a valószínűsége egy biológiai támadásnak a nukleáris csapás pedig még megelőzhető. Ennek érdekében az uránium és plutónium készletek fokozott, nemzetközileg összehangolt őrzésére hív fel a dokumentum.

Emellett szükségesnek látják az atomfegyverek terjedésének megakadályozására közel fél évszázada létrehozott jogszabályok radikális felülvizsgálatát is. A tervek szerint valódi büntetést szabnának ki a szabálysértőkre, ehhez persze meg kellene erősíteni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget.

A jelentés felszólítja Obamát, hogy keményen lépjen fel Észak-Koreával és Iránnal szemben. "Hangsúlyozza, mekkora előnyökkel jár a programok megszakítása és milyen hatalmas árat kell fizetniük, ha folytatják az atomfejlesztéseket" – fogalmaz a jelentés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.