BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU fizetne Líbiának a bevándorlók feltartóztatásáért

Az Európai Unió 20 millió eurót ajánlott fel kedden Líbiának, hogy hatékonyabban tartóztathassa fel a területéről induló illegális bevándorlókat.

"A Líbiát és az Európai Uniót elérő migránsok serege közös aggodalomra ad okot. Ebben a szellemben 20 millió eurós támogató csomagot ajánlottam fel a líbiai kormánynak a határok ellenőrzésének megerősítésére" - mondta el egy sajtótájékoztatón Tripoliban Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa, miután találkozott az illetékesekkel. Hozzátette, hogy 2011 után további források nyílhatnak meg erre a célra.

Tavaly 75 százalékkal nőtt az Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma, és elérte a 36 900 főt. Róma már megállapodott Tripolival, hogy közös tengeri járőrözésbe kezdenek, és hatékonyabbá teszik a kitoloncolási eljárást.

A bevándorlók korábban inkább Spanyolországba igyekeztek, de a határőrizet megszigorítása ott megnehezítette a dolgukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.