BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: butaságok sokasága ömlik az elllenzéki megszólalásokból

A politikai háborúskodás egyáltalán nem csitul, és a butaságok és hazugságok sokasága ömlik időnként az ellenzéki megszólalásokból, ezt most nem egyszerűen rossz szívvel, hanem némi keserűséggel konstatálom - írja mai blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc kormányfő.

"Most, amikor a kormányok egymás után sietnek vállalataik segítségére, úgy tűnik, minden korábban szilárdnak hitt elv is sérülhet. Meglepetéssel olvasom, hogy az új amerikai adminisztráció a hazai gazdaság megsegítésére szánt dollár milliárdok elköltésének feltételéül szabja, hogy a támogatott beruházásokhoz amerikai építőanyagot, acélt és egyéb nyersanyagot kell használni. A legkevesebb, ami mondható, hogy meglepő. Amerika évtizedek óta a szabad kereskedelem szószólója, most hirtelen mintha ellentétes irányba fordulna. Márpedig ha így tesz, akkor azt kell mondjam, hogy ez maga az önleleplező beismerés. A szabad kereskedelem eszménye lehet, hogy csak addig áll elvi alapokon, ameddig ez Amerikának érdekében áll, és ha fordul a kocka, fordulnak az elvek is?" - kérdi a miniszterelnök blogbejegyzésében

"Ha a világ legnagyobb belső piacával rendelkező ország ilyen eszközökkel védi piacát, akkor ez több mint baljós előjel. Azt jelzi, hogy az Amerikánál lényegesen nyitottabb gazdaságoknak végképp nem marad más lehetőségük, mint bezárkózni. Tehát piacot kell védeni. Van dolguk a kormányoknak és az államoknak, hogy csillapítsák a piacaikat ért nyomást, moderált védelmet nyújtsanak a belső piaci szereplőknek. Én ezt el tudom fogadni, de a protekcionizmusra épülő politikát - amelynek ez a lényege - több mint veszélyesnek tartom. Arról nem is beszélve, hogy olyan, a gazdaságon messze túlmutató konfliktusok forrásává válhat az új protekcionizmus, amely teljesen új biztonsági problémákat vetne föl. Nincs kétségem afelől, hogy Amerikában jól ismerik ezen kockázatok természetét, talán jobban is, mint mi. Mindezt azért kell ugyanakkor elmondani, mert a fejlemények azt erősítik meg, hogy drámai változások vannak készülőben, hogy egyáltalán nem túlzás azt mondani: az elmúlt fél évszázad legmélyebb válságával állunk szemben" - írja a kormányfő.

"Minden erőfeszítést annak érdekében teszünk, hogy csillapítsuk a válság hatásait: útját álljuk a munkahelyek gyors megszűnésének, biztosítsuk, hogy legyen elegendő pénz a vállalatok működéséhez, és segítséget nyújtsunk a családoknak, akik most bajban vannak, mert törlesztőrészleteik megnövekednek. Hogy mindeközben a politikai háborúskodás egyáltalán nem csitul, és a butaságok és hazugságok sokasága ömlik időnként az ellenzéki megszólalásokból, ezt most nem egyszerűen rossz szívvel, hanem némi keserűséggel konstatálom. Elenyészni látszik a hazafiasság maradéka is azon politikusokban, akikben a kormány iránt érzett gyűlöleten és megvetésen kívül lassan alig lehet mást találni" - zárul Gyurcsány Ferenc mai bejegyzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.