BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keményebben büntetné Iránt három EU-tagállam

A Financial Times egy bizalmas dokumentum nyomán beszámol arról: Franciaország, Nagy-Britannia és Németország szigorúbb szankciókat javasol a továbbra is nukleáris programján dolgozó Irán számára.

A titkos dokumentum 34 iráni szervezetet és tíz egyént sorol fel, akik a három európai ország illetékesei szerint közvetlenül részt vesznek az ország atomprogramjának bővítésében – idézi a Financial Times cikkét a Reuters.

Az európai diplomaták eltérően értékelték Nagy-Britannia, Franciaország és Németország közös fellépését. Egyesek szerint a memorandum Barack Obama jelenlegi közel-keleti politikáját próbálja erőteljesebbé tenni, ehhez szolgálnak eszközül a titkos információk. Az amerikai elnök korábban leszögezte: elődjével ellentétben hajlandó tárgyalásokat kezdeni Teheránnal, kormánya ugyanakkor az atomprogrammal kapcsolatos szankciókra is figyelmeztette Iránt.

A nyugat attól tart, hogy Irán állítólag békés célokat szolgáló atomprogramja keretében valójában nukleáris fegyvert fejleszt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség friss jelentése szerint ha Irán jelenleg nem is rendelkezik támadásra alkalmas atomfegyverrel, kapacitásai segítségével rövid időn belül előállíthat egy robbanófejet.

Az országnak a célba juttatással sem lennének gondjai, hiszen – mint arról beszámoltunk – Irán február elején fellőtt egy műholdat. Az ehhez használt Onid hordozó interkontinentális ballisztikus rakétaként is használható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.